Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Romane va cerceta si trecutul clericilor

 

Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), infiintata la inceputul anului de catre Sfantul Sinod pentru a studia relatia dintre biserica si regimul comunist, va cerceta si trecutul clericilor, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

 

Decizia infiintarii Comisiei de studiu pentru cercetarea situatiei Bisericii Ortodoxe Romane in perioada regimului comunist a fost luata de Sfantul Sinod in noiembrie 2006. Atunci, patriarhia a anuntat ca va propune Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) un protocol in baza caruia o echipa de experti din afara clerului sa realizeze "un studiu obiectiv asupra intregului secol XX, cu precadere asupra situatiei bisericii".

 

Comisia de istorici si-a extins apoi activitatea de la studierea relatiilor dintre BOR si regimul comunist si asupra cercetarii trecutului clericilor. "Se va spune si cine a colaborat cu Securitatea, si se va sublinia contextul", a declarat Stoica.

Rapoarte partiale ale comisiei vor fi publicate in lunile viitoare.

 

Comisia BOR nu trebuie confundata cu CNSAS, a explicat Stoica, si a adaugat ca obiectivul sau principal este sa sublinieze contextul istoric si relatiile dintre biserica si regimul comunist. Comisia va lucra timp de trei ani si va comunica periodic rezultatele studiului. Potrivit lui Stoica, prima comunicare a comisiei trebuia sa aiba loc in luna august, insa a fost anulata, din cauza mortii Patriarhului Teoctist.

 

.

15 Septembrie 2007

Vizualizari: 1220

Voteaza:

Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Romane va cerceta si trecutul clericilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE