Fostul arhiepiscop al Parisului a trecut la cele vesnice

 

Cardinalul Jean-Marie Lustiger, fost arhiepiscop al Parisului, a decedat duminica intr-o clinica din capitala franceza, la varsta de 80 de ani, informeaza AFP si BBC. Inaltul prelat, devenit cardinal in 1983, a fost arhiepiscop al Parisului timp de 24 de ani, inainte de a se retrage in 2005.

 

In octombrie 2006, cardinalul a anuntat ca se afla in tratament pentru o "maladie grava", iar la 23 aprilie a fost internat la Casa medicala Jeanne-Garnier din Paris. Aaron Lustiger, nascut la 17 septembrie 1926 la Paris, intr-o familie de comercianti evrei de origine poloneza, s-a convertit la catolicism in 1940, alegandu-si prenumele de Jean-Marie.

 

Mama sa, Gisele, a fost deportata si a murit in lagarul de la Auschwitz.

Vreme de multi ani, tatal sau, Charles, a refuzat sa accepte noua credinta a fiului sau. Considerat drept posibil succesor al defunctului Papa Ioan Paul al II-lea, cardinalul Lustiger a fost un prieten apropiat al acestuia.

 

Adversar deschis al rasismului si antisemitismului, autor a numeroase lucrari religioase, cardinalul Lustiger a starnit admiratie nu numai in lumea crestina, ci si in cea musulmana sau in randul evreilor, care ii accepta cu greu pe cei care au renuntat la mozaism. Ca recunoastere a meritelor sale, Mgr. Lustinger a fost ales in 1995 membru al Academiei franceze.

 

.

07 August 2007

Vizualizari: 1084

Voteaza:

Fostul arhiepiscop al Parisului a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE