Herald Tribune: Religia ia o turnura sinistra in Romania

 

Cazul maicutei exorcizate la manastirea Tanacu, "produs suta la suta romanesc", pare sa fie in continuare o poveste de succes in presa straina. Pornind de la tragedia maicutei Maricica Irina Cornici, editia online a cotidianului "Herald Tribune" a publicat ieri un amplu material cu titlul "Religia ia o turnura sinistra in Romania". Moartea fetei de 23 de ani este un "indiciu sumbru pentru cresterea rapida pe care a trait-o Biserica Ortodoxa Rasariteana" in cei 15 ani de la disparitia regimului represiv din tarile Blocului Sovietic. Viteza "reintoarcerii la religie" a romanilor, alimentata de cei 40 de ani de infometare spirituala, a depasit insa cu mult posibilitatea bisericii de a pregati clerici, lasand institutiile bisericesti precum manastirea Tanacu pe mana unor tineri cu educatie minima, ca preotul Daniel Petre Corogeanu. Discursul castiga un plus de credibilitate prin citarea sociologului roman Alfred Bulai.

"Biserica ortodoxa a pierdut controlul", declara Bulai. Constructia de biserici si manastiri a explodat dupa Revolutie, se arata in acelasi material. Din 1990 pana astazi, numarul de manastiri s-a triplat, ajungand la circa 600 de lacase, iar numarul de biserici, acum 2.800, a crescut de patru ori. Parintele Eugen Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe, sustine ca aceste lacase de cult au fost construite la cererea comunitatilor locale, nu la initiativa BOR, multe dintre ele fiind de fapt reconstruite pe locul bisericilor daramate in timpul comunismului. Chiar si asa, numarul lor este insuficient"- se vede in noaptea Invierii - cand numai cinci la suta din bucuresteni are loc in cele trei sute de biserici din Capitala", ne-a declarat Stoica. Biserica nu poate face fata "cererii de religie", il citeaza publicatia americana pe cunoscutul eseist si observator al vietii religioase ortodoxe, Dan Ciachir. "Aceasta duce la situatia in care oricine poate deveni preot". Referitor la clericii ortodocsi, Ciachir apreciaza: "Cantitatea a luat locul calitatii". Ziaristul american comenteaza pe marginea cazului Tanacu aratand ca extinderea practicilor de exorcizare in randul preotilor ortodocsi a fost sustinuta de combinatia dintre spiritul profund superstitios al populatiei rurale romanesti si incapatanarea bisericii. Stoica catalogheaza afirmatiile celor doi romani citati de cotidianul american drept "hazardata". "In Romania exista circa 589 de manastiri cu circa sapte mii de calugari si calugarite - manastirea Tanacu este un caz izolat. Nu putem generaliza cazul Tanacu la nivelul intregii Biserici Ortodoxe. Este normal sa existe si uscaturi."

BOR decide maine in cazul Tanacu si il canonizeaza pe Dosoftei
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni, astazi si maine, la resedinta patriarhala din Bucuresti pentru a analiza raportul legat de cazul Tanacu. Acesta a fost intocmit de catre Episcopia Husilor, cea care este responsabila de ceea ce s-a intamplat acolo. Sfantul Sinod trebuie sa traga unele concluzii in cazul mortii maicutei Maricica Cornici. Tot in cadrul acestei sedinte a Sfantului Sinod, Comisia Nationala de Bioetica va propune doua referate privind avortul si eutanasia si va analiza propunerea Mitropoliei Moldovei de a canoniza pe cel care este cunoscut in istorie ca Mitropolitul Dosoftei
gif" src="file:///C:DOCUME~1IulianLOCALS~1Tempmsohtml11clip_image001.gif">

.

05 Iulie 2005

Vizualizari: 1920

Voteaza:

Herald Tribune: Religia ia o turnura sinistra in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro