O relicva a Sfantului Anton, expusa intr-o biserica din Timisoara


Zeci de oameni se inghesuie la rugaciune in fiecare marti 
 

O relicva de gradul I a Sfantului Anton se afla in Biserica greco-catolica Sfantul Iosif, din Timisoara. Este vorba de o bucatica de tegument din corpul calugarului. Relicva a fost adusa chiar din Padova, localitatea unde a fost inmormantat Sfantul Anton. La slujba religioasa de fiecare marti, relicva este  scoasa din chivot, iar credinciosii, veniti de fiecare data in numar mare, se pot ruga special pentru a fi ajutati in probleme legate de sanatate, noroc si fericire in dragoste.


"Am ales ziua de marti pentru ca in aceasta zi a fost inmormantat Sfantul Anton de Padova.

Relicva am primit-o cadou si a fost adusa de doi calugari din Italia, chiar din localitatea Padova", spune Nicolae Ovidiu Teodorescu, protopop de Timisoara. Sfantul Anton este cel mai iubit sfant printre credinciosii romano-catolici, greco-catolici, dar si printre ortodocsi.


"Sfantul Anton a fost un predicator iscusit. Se spune ca, atunci cand vorbea multimii, oamenii il auzeau de la o distanta foarte mare. si mai ciudat este faptul ca el predica in limba latina si toti oamenii il intelegeau, indiferent de tara din care proveneau", spune Nicolae Teodorescu.

 

Tegumentul, intr-o coroana de aur

Relicva care se gaseste in Biserica Sfantul Iosif din Timisoara este o particica din tegumentul Sfantului Anton. Aceasta este inchisa cu grija intr-o caseta de sticla, iar tegumentul este asezat intr-o coroana de aur. Astfel de relicve au fost impartite pe intreg globul, indeosebi in bisericile romano-catolice.


Biserica a impartit relicvele in trei tipuri. Cele de gradul I sunt parti din trup sau chiar intreg corpul persoanei sfinte. Cele de gradul doi se refera la lucruri care au apartinut persoanei, iar cele de gradul trei sunt lucrurile, obiectele cu care persoana a intrat in contact.

 

Rugaciune pentru proces

Dupa spusele protopopului Nicolae Teodorescu, oamenii care vin sa se roage la Sfantul Anton primesc, de cele mai multe ori, raspunsul pe care-l asteptau: "Cei care vin sa se roage sunt bolnavii, oamenii necajiti, tinerii casatoriti si mai nou, in nebunia aceasta cu judecarile in instanta, pentru a castiga un proces. Ca multumire, oamenii pun tablite pe care sunt scrise prenumele celor ajutati de Sfantul Anton".


Biserica il considera pe Sfantul Anton patronul saracilor, al oamenilor bolnavi, al tinerilor casatoriti, iar elevii care cunosc minunile acestuia obisnuiesc sa se roage lui inainte de un examen important. Credinciosii vorbesc chiar despre "ploaia de minuni a Sfantului Anton". Nici biserica nu a mai reusit sa tina pasul cu inregistrarea acestora. In Biserica Sfantul Iosif din Timisoara exista un loc special amenajat, plin de placute din marmura pe care sunt inscriptionate multumirile persoanelor care s-au rugat la Sfantul Anton si au fost ajutate.

 

"Cei care vin sa se roage sunt bolnavii, oamenii necajiti, tinerii casatoriti si mai nou, in nebunia aceasta cu judecarile in instanta, pentru a castiga un proces"

Protopopul Nicolae Teodorescu

de Adriana Szoke 

.

07 Aprilie 2006

Vizualizari: 4157

Voteaza:

O relicva a Sfantului Anton, expusa intr-o biserica din Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE