Papa, acuzat de obscurantism


Papa, acuzat de "obscurantism"

 

Benedict al XVI-lea urmeaza sa faca o vizita la Universitatea Sapienza din Roma. 67 de profesori si sute de studenti protesteaza in numele "laicitatii stiintei", invinuindu-l pe Suveranul Pontif ca da dovada de "obscurantism".

 

Cu o zi inainte de inaugurarea anului academic, la cea mai veche universitate din Roma protestele se tin lant. Vizita Papei Benedict al XVI-lea nu este privita cu ochi buni de zeci de profesori ai universitatii La Sapienza, care au semnat chiar si un apel pentru "anularea evenimentului inoportun". In replica, studentii catolici au anuntat, pentru seara aceasta, organizarea unui "priveghi pentru rugaciune".


Radio Vatican a de­nun­tat "cenzura" aplicata ins­ti­tutiei papale de catre pres­tigioasa institutie de in­va­tamant, gest cu atat mai inexplicabil cu cat "Universitatea La Sapienza a fost fondata de Papa Bonifaciu al VIII-lea, in 1303", dupa cum a sustinut postul de ra­dio al Vaticanului.

 

Sute de studenti si-au anuntat intentia de a boicota preconizata vizita a Suveranului Pontif. Mitinguri si "campanii de comunicare" anunta ca, maine, la intrarea prin­cipala a universitatii, "se va auzi, cu volumul dat la ma­xim, muzica house si dance", asediul "sonor" fiind revendicat mai ales de stu­dentii de stanga. Acestia il acuza pe Benedict al XVI-lea ca da dovada de "obscurantism" si de "intepenire" in dogme si ritualuri invechite.


Fizicienii, cei mai inversunati "antipapa"


Zeci de pancarte cu mesaje de protest au aparut deja pe zidurile universitatii. La Facultatea de Geologie, se anunta: "Stiinta este laica", in timp ce la Facultatea de Fizica, pe o panza enorma, scrie: "Cunoasterea nu are nevoie nici de parinti si nici de preoti".

 

De altfel, din cei 67 de profesori universitari care au semnat apelul impotriva vizitei papale, majoritatea sunt fizicieni. Ei par sa nu uite ca in 1990, pe cand actualul Suveran Pontif era cardinal, acesta a declarat ca procesul intentat de Biserica lui Galileo Galilei a fost "rational si just".

 

"Aceste cuvinte ne ofenseaza si ne umilesc si astazi", sustin fizicienii universitatii romane. Cel mai stanjenit de situatia creata este rectorul Renato Guarini. Acesta a incercat (fara succes, dupa toate aparentele) sa dezamorseze situatia conflictuala, anuntand ca "Suveranul Pontif va fi primit ca un mesager al pacii".

 

Adina Suteu

 

.

16 Ianuarie 2008

Vizualizari: 929

Voteaza:

Papa, acuzat de obscurantism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE