Patriarhia contraataca in razboiul icoanelor

 

Petitia profesorului buzoian Emil Moise, care cere eliminarea simbolurilor religioase din scoli, continua sa  agite scoala romaneasca. Patriarhia Romana a ripostat, ieri, organizand un concurs de icoane pictate de elevi, semn ca scoala si biserica nu pot fi despartite.


Hardau nu stie ca MEC a aprobat concursul


"Este vorba de un concurs la a XIV-a editie. Acesta este raspunsul pe care il dau copiii din aceasta tara acelei recomandari a CNCD", ne-a declarat Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. "La concurs participa si copii ai unor religii sau culte necrestine, pe care nu ii obliga nimeni sa picteze icoane.

Acest lucru demonstreaza ca icoana este expresia unei valori culturale", mai spune Stoica. Potrivit purtatorului de cuvant, cateva sute de icoane, pictate de copii, cu varste intre 6 si 18 ani, alcatuiesc expozitia pe care o gazduieste, de ieri, Patriarhia Romana, ca raspuns la atacurile din ultima vreme. Unele dintre icoane vor fi, ulterior, pastrate de autori, iar altele vor fi expuse in scoli sau in alte spatii publice. "Domnul ministru Hardau nu intelegea, acum vreo doua saptamani, de ce sunt atat de multe expozitii de icoane in scoli.


Explicatia este acest concurs, care e considerat, tocmai de MEdC, activitate extracurriculara in scoli", ne-a mai declarat Stoica.


Ministerul nu ar avea dreptul sa se implice


In ceea ce priveste o eventuala decizie de retragere a icoanelor din scoli, Patriarhia sustine ca aceasta recomandare incalca libertatea religoasa. "Icoana nu este un simbol institutional al Bisericii Ortodoxe Romane. Nu este un obiect de cult, este expresia unor valori religioase. In plus, prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei, consimtamantului si initativei libere a parintilor si profesorilor. Acesta este spiritul european al rezolvarii acestei probleme. Decizia trebuie sa fie a comunitatii. Nici parlamentul, nici biserica si nici MEC nu se pot implica institutional. Ar mai fi si legea invatamantului, care spune ca idealul educational al scolii romanesti consta in dezvoltarea libera, integrala si armonioasa a individualitatii umane, in formarea personalitatii autonome si creative. Mai exista si declaratia drepturilor omului care, la articolul 26, vorbeste de dreptul prioritar al parintilor de a alege felul educatiei copiilor lor", considera Constantin Stoica.

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2180

Voteaza:

Patriarhia contraataca in razboiul icoanelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE