Proprietarii de vile de la marginea Bucurestiului comanda mobila la manastire


La ridicare, obiectele sunt deja sfintite

La doi pasi de Capitala, in comuna Ciorogarla, se afla manastirea de maici Samurcasesti, singura din tara care are trei altare si trei hramuri: Sfanta Treime, Adormirea Maicii Domnului si Cuvioasa Parascheeva. Locasul a fost ctitorit de boierii Samurcasi si era, pe vremuri, un ideal popas de reculegere pentru Tudor Vladimirescu. in cimitirul din spatele bisericii se afla mormantul lui Alexandru Beldiman, fondatorul ziarului "Adevarul", care obisnuia sa vina mereu cu drag la Samurcasesti.

Mobila aduce intelegere
Azi, aici, traiesc 55 de maicute care isi petrec timpul facand mobila, lucrand pamantul si rugandu-se. Stareta este maica Lucia Bostan.

Ea crede ca femeile nu trebuie sa paraseasca lumea si sa vina la manastire din cauza deceptiilor, ci numai daca au vocatie. Absolventa de Teologie, maicuta Lucia citeste mult, se roaga si asculta muzica. O pasioneaza insa si agricultura. Calugaritele cultiva pe cateva hectare de pamant arabil: cereale, grau, porumb, floarea-soarelui, nutret pentru vite. in afara de asta, ele mai au un atelier de mobila, dotat cu utilaje moderne. in fiecare zi, 15 de calugarite realizeaza, pe baza de comanda, piese de mobilier, vitralii, rame si icoane pictate pe lemn. "in acest fel ne mai rotunjim veniturile, explica maica Lucia. Nu avem un magazin unde sa le expunem, credinciosii sunt aceia care dau vestea prin lume. Preturile sunt accesibile, un taburet costa intre 100.000 si 300.000 de lei, un pat de mijloc 2.500.000, un birou pentru calculator 1.500.000. O biblioteca poate ajunge la 3-4 milioane, in functie de model. Oamenii spun ca mobila facuta la manastire le aduce mai multa liniste si intelegere in casa. Proprietarii de vile de pe langa Bucuresti vin sa comande aici tot mobilierul, de la sufragerie, dormitor, bucatarie si chiar din curte. Ei sunt foarte fericiti ca obiectele sunt deja sfintite". Manastirea Samurcasesti mai detine o colectie de arta religioasa si un depozit de carte veche. in muzeu este expusa o cruce daruita chiar de Tudor Vladimirescu.
in cimitirul care se afla in curtea lacasului sunt inmormantate cateva personalitati de seama: Alexandru Beldiman, Frosa Sarandi - mama eroului Valter Maracineanu, una dintre primele actrite ale teatrului romanesc, Sofia Heliade, fiica lui Ion Heliade-Radulescu, care s-a calugarit si a fost stareta aici.

.

26 August 2005

Vizualizari: 1770

Voteaza:

Proprietarii de vile de la marginea Bucurestiului comanda mobila la manastire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE