Sarbatori Pascale

 

Romani din mai multe colturi ale tarii au petrecut prima si a doua zi de Paste dupa traditii pastrate din strabuni.

Obiceiuri mai putin cunoscute, precum stropitul fetelor sau impodobitul portilor lor, impuscatul cocosului, spalatul pe fata cu apa in care sunt puse oua rosii, au fost respectate cu sfintenie. Nici traditiile legate de cei care nu mai sunt nu au fost uitate.

Stropitul fetelor, in comunitatile aradene

In prima zi a Pastelui, portile fetelor din mai multe sate aradene au fost impodobite cu crengi de brad. A doua zi, baietii, imbracati in straie de sarbatoare, au mers la stropit si au fost rasplatiti cu oua rosii si cate o batista.

Obiceiul exprima exuberanta si bucuria vestii Invierii Domnului. In alte localitati, tinerii au mers la casa fetelor de maritat pentru a le stropi cu parfum.

Brasovenii "impusca cocosul"

Un obicei din Brasov este cel al "Impuscatului cocosului", care insufleteste intreaga comunitate din localitatea Apata, in prima zi de Paste. Ieri, dupa slujba de la biserica, un alai format din localnici, copii imbracati in costum, insotiti de fanfara din comuna, s-a indreptat spre marginea satului catre un panou pe care este desenat un cocos, iar in mijloc, tinta de ochire. Copiii aliniati in fata tintei au spus versuri si cantece ce constituie "judecarea" cocosului. Apoi, fiecare baiat a tras la tinta de trei ori, cel mai bun tintas fiind rasplatit.

Botosanenii nu ciocnesc oua rosii in prima zi de Paste

Potrivit traditiei vechi de sute de ani, ouale rosii vopsite de botosaneni se ciocnesc abia in a doua zi de Paste. "Exista superstitia ca ciocnitul oualor in prima zi de Paste aduce ghinion. In plus, cei care ciocnesc oua in prima zi de Paste se imbolnavesc sau fac eczeme pe fata", ne-a declarat Steliana Baltuta, etnograf la Muzeul de Etnografie Botosani. Un alt obicei vechi de sute de ani spune ca acei care se spala cu apa inrosita de ouale incondeiate vor fi sanatosi si rosii la fata tot anul. In prima zi de Paste, gospodinele pun intr-o cana cu apa de izvor un ou rosu si un banut.

Taraf de lautari la morminte

Cimitirul din localitatea mehedinteana Ilovita a rasunat ieri de muzica. O formatie de lautari a cantat, la fiecare mormant, doine, dar si cantece de voie buna. Obiceiul locului spune ca in acest fel se aduce "cinstire si bucurie" celor trecuti la cele sfinte. Preotul comunei, Petre Mihai, ne-a spus ca acest obicei popular cu muzica la cimitir in a doua zi de Paste trebuie interpretat ca o bucurie a Invierii lui Cristos, si nu altcumva. In Focsani, judetul Vrancea, romii au respectat si ei obiceiurile strabune legate de cei care nu mai sunt si au mers la mormintele celor dragi cu vin si mancare. "Asta e traditia la noi. De Inviere trebuie sa se ospateze si mortii nostri, nu numai noi, cei care traim. Venim cu lumina la morminte, dar si cu mancare si vin din belsug", ne-a declarat unul dintre localnici.

 

.

10 Aprilie 2007

Vizualizari: 8279

Voteaza:

Sarbatori Pascale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE