Birou de asistenta sociala si consiliere a persoanelor cu dizabilitati locomotorii la Alba Iulia


La inceputul acestei luni a luat fiinta Biroul de Asistenta Sociala si Consiliere a persoanelor cu dizabilitati locomotorii, ca parte integranta a Compartimentului de Asistenta Sociala al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Acesta este primul birou de acest fel in care se implica Biserica, de pe cuprinsul Patriarhiei Romane, ne-a informat parintele Nicolae Ignat, consilierul social al Arhiepiscopiei.


Astfel, persoanele cu dizabilitati locomotorii din judetul Alba vor putea beneficia de ajutor si consiliere zilnic, de luni pana vineri, intre orele 10.00 - 12.00, la sediul biroului aflat in incinta complexului catedralei Reintregirea, in partea dreapta a turnului clopotnitei.


Coordonatoarea biroului, Gabriela Muresan, asistent social specializat in consilierea persoanelor cu dizabilitati ne-a vorbit despre principalele obiective si despre prima actiune a acestui birou: "Noul infintat birou urmareste diagnoza sociala a persoanelor cu dizabilitati locomotorii in vederea realizarii unei statistici a lor si realizarii in acelasi timp si a unei baze de date la nivel judetean, de care sa beneficieze Arhiepiscopia ca institutie furnizoare de servicii sociale sau de consiliere, in confruntarea beneficiarilor cu boala, si consultanta la nivel legislativ, in special despre legea 448/2006 privind drepturile si incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati. Pentru ca trebuia sa ne cunoastem cu totii drepturile si modul in care putem deveni parti integrante ale societatii.


In afara de aceasta biroul isi mai propune sa instrumenteze cazuri ale beneficiarilor in ideea de a oferi Arhiepiscopiei posibilitatea de-a se deschide pentru a le oferi asistenta pastoralo-sociala si pentru a crea o imagine de colaborare dintre Biserica si societate, in ideea atat a integrarii beneficiarilor direct in societate, cat si a crearii unei imagini de institutie deschisa a Bisericii. Pentru ca in general in mentalitatea populara s-a creat imaginea gresita ca Biserica este o institutie care isi vede mai mult de ancorarea ei siderala. Iar acest birou de asistenta sociala, ca si intregul compartiment de asistenta sociala, dar subliniez activitatea acestui birou pentru ca el vine in contact cu persoana aflata in suferinta, acest birou isi propune sa darame aceasta pseudo-imagine. De fapt, aceasta a fost si initiativa pentru care s-a creat biroul, in ideea de a duce in fata societatii persoanele cu dizabilitati locomotorii ca persoane active social si de-a darama pseudo-imaginea conform careia societatea considera ca aceste persoane doresc doar sa fie ajutate, fara sa se poata implica activ.


La initiativa Inalt Prea Sfintitului Andrei Arhiepiscop al Alba Iuliei acest birou vine sa raspunda tuturor acestor intrebari nepuse si sa darame aceste mentalitati gresite, care pe parcursul timpului s-au convertit in legi nescrise.


Pana la urma ar mai trebui sa subliniem si faptul ca si noi ca persoane ar trebui sa ne depasim dizabilitatea si sa trecem peste aceasta conceptie pe care societatea de multe ori ne-o serveste.


In aceasta idee biroul nou infiintat si-a propus sa organizeze o intalnire cu beneficiarii, intalnire care va avea loc pe 17 mai, deci joia viitoare, la ora 10.00, la biroul nostru pentru ca am plecat de la ideea de a-i provoca si pe beneficiarii directi ai biroului sa se implice in propria lor asistare, dar si sa sesizeze problemele cu care se confrunta si-n acelasi timp sa ajute biroul de asistenta sociala prin constituirea unui grup de suport, care sa serveasca de fapt ca exemplu pentru toti beneficiarii directi ai biroului prin implicarea si colaborarea componentilor acestui grup, in colaborarea cu asistentul social. Pentru ca astfel vom reusi sa daramam toate aceste viziuni gresite, sa militam nu doar pentru implicarea sociala a persoanei cu handicap, ci sa aratam faptul ca aceasta categorie de persoane este deja una implicata social. Si asta nu pentru ca ne dicteaza forurile internationale, ci pentru ca simtim cu totii nevoia sa daruim ceea ce avem.


Parintele Nicolae Steinhardt spunea odata daruind vei dobandi, eu sunt convinsa ca printre beneficiarii acestui birou sunt multi oameni care au multe lucruri de daruit, motiv pentru care eu solicit la aceasta intalnire implicarea lor pentru a vedea nu numai ce probleme au, ci si cum pot fi ajutati, eventual printr-o consiliere juridica. Urmaresc sa organizez o discutie pe baza legii 448/2006 pentru ca toata lumea sa o poata cunoaste, daca nu a avut acces la ea. Urmaresc eventual sa colaborez cu un jurist si poate cu un medic, in functie de ceea ce imi vor sesiza beneficiarii ca au nevoie. Si pe parcursul timpului urmaresc sa atrag cat mai mult pe persoane cu dizabilitati in jurul biroului."

In prezent exista in judetul Alba 8057 de persoane cu dizabilitati, dar inca nu exista o monitorizare a persoanelor cu handicap locomotor. Acesta este un alt scop al noului birou de asistenta si consiliere pentru aceste persoane.

 

 

.

10 Mai 2007

Vizualizari: 2643

Voteaza:

Birou de asistenta sociala si consiliere a persoanelor cu dizabilitati locomotorii la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE