Cateva concluzii duhovnicesti ale Parintelui Teofil Paraian

- Parinte Teofil, sunteti un om al bucuriei. Ce va da temei ca sa fiti asa de optimist si tot timpul bucuros?

Cred ca toate lucrurile acestea sunt rezultatul vietii pe care am trait-o. Am sesizat anumite lucruri ca fiind importante. Daca am citit Noul Testament m-am oprit la afirmatii care tin de bucurie, am luat aminte la cuvintele Domnului Hristos care pun in atentie bucuria, am luat aminte la textele liturgice, m-am oprit in mod special in chestiunile care vizeaza bucuria si toate acestea mi-a format un orizont in minte, mi-a pus in atentie bucuria cu care m-am intalnit in scrierile respective si dupa aceea cred ca am avut si eu un fel de formare spirituala care mi-a pus in atentie bucuria. De exemplu, gandindu-ma la textele liturgice, faptul ca am auzit la slujba:

,,Faca-se Doamne untdelemnul acesta untdelemn de bucurie, untdelemn de sfintenie, imbracaminte imparateasca, pavaza puternica, izbavitoare de toata puterea diavoleasca, pecete nestricata, bucurie a inimii, veselie vesnica”, e deja un castig pe care altul nu l-a luat in seama cum l-am luat eu sau cum l-as fi luat eu.

Si toate astea s-au adaugat cumva la sufletul meu si eu mai mult m-am trezit in lumea asta lucrator de bucurie, decat m-am format ca lucrator de bucurie. Deci sunt niste complexe de gand, niste complexe de simtire, niste complexe de mangaiere, niste lucruri pe care eu nu le-am determinat in general, ci mai mult s-a adaugat la ceea ce sunt eu.

- Parinte Teofil, cum va raportati sfintia voastra la moarte si la viata de dincolo?

Draga, despre viata de dincolo nu stim mare lucru, iar moartea este un fenomen care se intampla cu toti. N-as putea zice ca ma simt mai aproape de moarte la batranete decat la tinerete. Nu mie frica de moarte pentru ca am mai mult gandul ca nu voi muri, adica n-am sentimentul sfarsitului, sentimentul descompunerii fiintei, ci…

- Moartea ca o trecere.

Da, moartea ca o trecere. Dumnezeu stie cum va fi pe celalalt teren, dar deocamdata nu ma preocupa moartea.

- Dar care-i incredintarea sfintiei voastre fata de viata de dincolo? Credeti ca va intalniti cu Domnul Hristos?

Da, da! Cred ca ma intalnesc cu Domnul Hristos, cu Maica Domnului, cu sfintii lui Dumnezeu. Cred ca voi intra in rai unde n-o sa fiu singur, ci cu toti cei din rai si cred – nu ma gandesc foarte mult la asta –, am totusi gandul ca va fi bine.

- Si o ultima intrebare, parinte Teofil, nadajduiti cu ajutorul lui Dumnezeu sa vedeti ceva in lumea cealalta, in vesnicie?

Draga, m-am mai gandit eu la treaba asta singur, ca daca eu doresc sa vad lumea aceasta si n-o pot vedea, in vesnicie o sa vad lumea care va fi in vesnicie? Si raspunsul mi-a fost acesta:

Daca Dumnezeu va zice catre mine:

- „Sa stii ca eu si-n vesnicie pe tine tot asa te las!”, n-as putea zice altceva, decat:

- „Slava Tie, Doamne, slava Tie!”.

Adica eu cum sunt, sunt implinit, nu mai trebuie sa am ceva ca sa ma implinesc, sunt multumit cu cat este. Stiu ca altii au mai mult, stiu ca altii pot mai mult, ma bucur ca pot ei si ce nu pot eu, nu ma deranjeaza cu nimic pentru ca viata nu se traieste prin comparatie si nici nu doresc sa am ceva ce nu pot avea. Nu eu am venit pe lumea aceasta cu vointa mea in situatia aceasta de stirbire, de ingradire; nu eu o sa hotarasc ceea ce urmeaza in cealalta vreme a vietii mele si in vesnicie. Vreau ce vrea Dumnezeu cu mine!

- Asa sa fie precum spuneti. Sa incheiem parinte Teofil dialogul nostru cu cateva cuvinte care va sunt cele mai dragi sufletului sfintiei voastre.

Draga, e foarte greu sa spun ce imi este mai drag, pentru ca sunt multe lucruri care imi sunt dragi. Mi-e drag sa ma gandesc la parintii mei, la fratii mei, la prietenii de odinioara, la prietenii de acum, la oamenii din satul meu care nu mai sunt acum, mi-e drag sa ma gandesc la imprejurari linistitoare, la imprejurari frumoase, la oamenii care m-au ajutat, la oamenii care s-au implicat cumva la viata mea, la existenta mea morala si spirituala. Am o multumire din faptul ca ne avem in vedere unii pe altii. Le sunt la toti recunoscator. Le sunt recunoscator si oamenilor care mi-au fost de folos si pentru o clipa.


Extras din cartea „Intalniri cu oameni iubitori de Dumnezeu”, in curs de aparitia la Editura Reintregirea din Alba Iulia, carte ce cuprinde interviuri cu si despre Parintele Teofil Paraian realizate de Pr. Sabin Voda la Radio Reintregirea Alba Iulia.

Sursa: Radio Reintregirea

.

31 Octombrie 2009

Vizualizari: 651

Voteaza:

Cateva concluzii duhovnicesti ale Parintelui Teofil Paraian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE