De praznicul Bunei vestiri va avea loc sfintirea Manastirii Patranjeni


Duminica, 25 martie 2007, IPS Andrei va oficia Sfanta Liturghie si va sfinti biserica manastirii Patranjeni, care isi praznuieste si hramul.

Despre istoricul acestei manastiri de maici si despre ceea ce s-a realizat acolo ne-a vorbit Parintele Protopop de Alba Iulia, Niculita Pascu:

"Manastirea Patranjeni se afla asezata langa satul cu acelasi nume, in padurea Negraia la un kilometru distanta de drumul ce urca spre Campeni prin bimilenarul oras Ampelum Zlatna. In aceasta zona pe valea Bulzului, in zona parohiei Valea Mica de astazi, a existat o manastire ortodoxa inca din secolul XVIII, asa cum a fost la Cheile Cibului. Si intr-un caz si in altul, astazi avem manastiri ce aduc o licarire de liniste intr-o lume bulversata. Poate rugaciunile nevoitorilor de altadata au facut sa renasca aceste oaze de spiritualitate ortodoxa.



Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Andrei a infiintat Manastirea Patranjeni in anul 1993. Aici a existat o Biserica modesta, construita in anul 1910 sub Preotul Teodor Dusa, fiind afiliata parohiei Patranjeni.

Astazi, dupa aproape 15 ani, Manastirea "Buna Vestire" Negraia - Patrinjeni, dupa ce a parcurs un drum cu multe obstacole, se inscrie in randul manastirilor reprezentative din Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei.

Dupa mai multe incercari, aici s-a in anul in anul 1997 Parintele Arhimandrit Serafim Maciuca, fost staret al Manastirii Nicula, unde s-a si intors. A locuit o vreme aici ca un pustnic, in conditii modeste. In aceasta perioada incep lucrarile la corpul de chilii si paraclis, iar credinciosii din aceasta zona au simtit lucrarea harica a unui mare duhovnic.

In septembrie 2001, din incredintarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Andrei, obstea Manastirii creste prin venirea maicii starete Emiliana Mardare, a parintelui duhovnic Spiridon Solomon si a inca catorva maici.

Practic, manastirea intra intr-o noua faza, se continua lucrarile la Paraclis prin extinderea Pronausului, se amenajeaza scarile de intrare si se primeste hramul de vara Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul, pe langa Sfantul Serafim de Sarov. Se picteaza Paraclisul la care ne referim cu pictura in fresco si mobilier.

S-au construit in acelasi timp un nou complex de cladiri, format din trapeza, chilii, biblioteca, muzeu, s-a construit totodata altarul de vara. S-a imprejmuit manastirea cu gard piatra, pe o lungime de circa 200 de metri si s-a amenajat curtea interioara cu spatii verzi. Se amenajeaza totodata un complex muzeal, care scoate-n evidenta pagini de istorie, de doua ori milenare acestor locuri. S-au efectuat lucrari ample de renovare la Biserica Veche constand din subzidire, consolidare, extindere, refacerea integrala a acoperisului si turlei, reparatii generale interior si exterior, mobilier, pictura, dotarea cu clopote toate aranjate cu bun gust, incat simpla lor privire este odihnitoare.

Toate aceste lucrari ascund multa truda si rugaciuni.

Fie ca bunul Dumnezeu sa primeasca osteneala maicii starete Emiliana si a vietuitorilor, precum si jertfelnicia credinciosilor donatori si sa fie Manastirea Negraia - Patranjeni un loc binecuvantat cu ocrotirea Maicii Domnului.

Va asteptam la slujba de sfintire si Sfanta Liturghie, oficiata de Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Andrei, duminica, 25 martie, incepand cu ora 9.
00.
Dumnezeu sa ne ajute!"

.

24 Martie 2007

Vizualizari: 3733

Voteaza:

De praznicul Bunei vestiri va avea loc sfintirea Manastirii Patranjeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE