Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului implineste patru ani de misiune

La praznicul Bunei Vestiri se implinesc patru ani de la proclamarea publica a Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, structura canonica ce cuprinde patru eparhii ardelene: a Clujului; a Albei; a Oradiei si a Maramuresului.

Evenimentul, trait intens de comunitatea clujeana, precum si de toti cei prezenti, acum patru ani, la slujba din fata Catedralei, a fost perceput ca o normalizare a structurilor administrative ale Bisericii, precum si ca o restaurare a Clujului in calitatea lui de metropola ortodoxa. Nu este lipsit de importanta faptul ca ridicarea Clujului la rang de Mitropolie s-a implinit la 85 de ani de cand a fost reinfiintata Episcopia Clujului, ca o restaurare a demnitatii Ortodoxiei ardelene. In sedinta sa din 04 noiembrie 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a infiintat o noua Mitropolie cu sediul la Cluj-Napoca, numita Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si a hotarat ridicarea Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Bartolomeu la rangul de Mitropolit. Patru luni mai tarziu in data de 25 martie 2006, IPS Bartolomeu a fost inscaunat ca mitropolit la Cluj-Napoca , de catre un sobor de ierarhi in frunte cu vrednicul de pomenire Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist.

Drumul parcurs de aceasta noua mitropolie ardeleana, de la hotararile Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005, 18 ianuarie si 1 martie 2006, la evenimentul din 25 martie, a confirmat ca reasezarea structurilor administrative, precum si innoirea si normalizarea eclesiala a raporturilor din Biserica nu sunt ferite de obstacole, inertii si mistificari rauvoitoare.

Dar dincolo de marasmul mediatic al celor cateva luni, evenimentul nasterii noii Mitropolii, ancorat in viziunea si vointa istorica exprimata de Mitropolitul Andrei Saguna, Octavian Goga si Patriarhul Miron, ramane ca o confirmare a implinirii unor vechi si noi asteptari in orizontul Ortodoxiei romanesti. Inca din programul pastoral anuntat de Mitropolitul Bartolomeu, in cuvantarea de instalare, noua structura mitropolitana a urmarit redinamizarea vietii bisericesti, sub toate aspectele ei, precum si revenirea la "starea de normalitate eclesiala".

Acest lucru este evidentiat de cele 5 intruniri de lucru ale Sinodului Mitropolitan, in mai putin de un an, precum si de atitudinile pe care ierarhii ardeleni le-au luat fata de problemele actuale ale Bisericii si societatii: problema dosarelor clerului, prezenta religiei si a icoanelor in scoli, modul cum trebuie facute si acceptate donatiile, relatiile cu Biserica Unita, mostenirea Gojdu, o mai buna comunicare intre eparhii si intensificarea misiunii in parohii, sau problema pasapoartelor biometrice.

Sursa: Radio Reintregirea

.

25 Martie 2010

Vizualizari: 550

Voteaza:

Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului implineste patru ani de misiune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE