Parastas la doi ani de la mutarea la Domnul a Parintelui Ioan Iovan de la Manastirea Recea

Luni, 17 mai 2010, se implinesc doi ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Ioan Iovan, duhovnicul Manastirii Recea, din judetul Mures. La Manastirea Recea, duminica 16 mai 2010, dupa oficierea Sfintei Liturghii se va savarsi slujba Parastasului la doi ani de la mutarea sa la Domnul.

Parintele Ioan Iovan a fost un marturisitor al lui Hristos care a purtat cu vrednicie jugul preotiei atat in vremea regimului comunist – infruntand 9 ani de temnita – cat si dupa 1990, de cand a slujit ca preot si duhovnic la Manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului de la Recea, de langa Targu-Mures.

Parintele Ioan Iovan a fost unul dintre marii nostri duhovnici, a fost un predicator inflacarat, dar mai ales a fost un iubitor de Liturghie, un iubitor de Hristos pe Care L-a iubit, L-a marturisit si L-a impartasit credinciosilor prin Sfanta Euharistie.

Un scurt portret duhovnicesc al Parintelui Ioan Iovan ni l-a facut Parintele Jan Nicolae, ucenic al sfintiei sale:
- insert Jan

Cateva repere biografice

S-a nascut pe data de 26 iunie 1922 in Husasau de Cris, judetul Bihor, ca fiu al preotului Gavril Iovan si al preotesei Maria. A facut scoala primara in localitatea natala, liceul in Oradea, iar apoi Facultatea de Teologie la Cluj. In anul 1946 si-a sustinut teza de licenta, intitulata „Sfanta Euharistie si viata mistica”, la Facultatea de Teologie din Sibiu iar in 1947 a inceput doctoratul in teologie. Ravnind dupa daruirea totala in slujba lui Dumnezeu, va fi calugarit la manastirea Sihastru de catre episcopul Antim Nica. In 1948 este hirotonit diacon, iar un an mai tarziu ieromonah pentru manastirea Vladimiresti. Aici, in cei sapte ani de slujire a militat pentru o viata duhovniceasca de mare intensitate bazata pe deasa impartasanie. Acest lucru nu a fost insa pe placul autoritatilor de atunci, care l-au si arestat pe data de 30 martie 1955, condamnandu-l la moarte, pedeapsa comutata apoi la inchisoare pe viata. Dupa ce a indurat noua ani de grea temnita comunista trecand prin mai multe penitenciare, indurand chinuri cumplite ca pedeapsa pentru ca isi apara credinta si slujea lui Hristos, a fost in cele din urma eliberat in anul 1964.

Caterisirea survenita in urma arestarii i-a fost ridicata de catre sfantul Sinod pe data de 26 iunie 1979. A slujit apoi la manastirile Cernica si Plumbuita din Bucuresti, iar in anul 1991, dupa o intalnire providentiala cu IPS Andrei, a fost chemat de arhipastorul nostru pentru a incepe o lucrare duhovniceasca si misionara prin punerea bazelor actualei manastiri de la Recea, alaturi de maica stareta Cristina Chichernea. Pe data de 7 septembrie 2003, in prezenta patriarhului Alexandriei, Petru al VII-lea si a Patriarhului Teoctist a avut loc sfintirea bisericii acestei minunate manastiri. Asa cum spunea si ierarhul nostru IPS Andrei, lucrarea duhovniceasca a parintelui Ioan a fost una rodnica, iar apusul vietii lui a fost incununat de Dumnezeu cu bucuria lucrului facut bine, lasand in urma o obste angajata in trairea autentica a monahismului si slujirii lui Hristos.

A trecut la Domnul in data de 17 mai 2008, cu putin timp inainte de implinirea varstei de 86 de ani.

Vesnica lui pomenire!


(sursa: cartea IPS Andrei Andreicut „Marturisitori pentru Hristos”, editura Reintregirea, Alba Iulia, 2005)

Sursa: Radio Reintregirea

14 Mai 2010

Vizualizari: 913

Voteaza:

Parastas la doi ani de la mutarea la Domnul a Parintelui Ioan Iovan de la Manastirea Recea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE