Prima vizita canonica a IPS Mitropolit Bartolomeu in Arhiepiscopia Alba Iuliei


Sambata, 10 iunie 2006, la ora 19.00, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a fost primit in mod solemn in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, de IPS Arhiepiscop Andrei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi si de credinciosii prezenti la slujba vecerniei Praznicului Cincizecimii, pe care Biserica il va praznui maine.

Prezenta Mitropolitului Bartolomeu la Alba Iulia se datoreaza faptului ca maine, in ziua praznicului Pogorarii Sfantului Duh, alaturi de IPS Andrei si PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei, va sfinti cea mai mare biserica din Municipiul Alba Iulia.

Dupa oficierea unui Te Deum in Catedrala Reintregirii si cuvantul de intampinare al IPS Andrei a urmat cuvantul IPS Bartolomeu, in care a insistat asupra importantei pe care a avut-o si trebuie s-o aiba Municipiul Alba Iulia in constiinta romanilor si a Bisericii noastre.

In continuare, conform programului stabilit dinainte, a avut loc, in sala de protocol a Arhiepiscopiei, o conferinta de presa, la care au participat, alaturi de redactorii Radioului Reintregirea, jurnalisti de la institutiile de presa si audiovizual nationale si locale.

IPS Mitropolit Bartolomeu a raspuns, timp de 30 de minute, intrebarilor puse de jurnalisti.

In cuvantul introductiv la aceasta conferinta IPS Bartolomeu a multumit reprezentatilor mass-media pentru prezenta si in acelasi timp a facut o remarca privind libertatea si responsabilitatea presei in a prezenta evenimentele din viata Bisericii. Apoi a vorbit despre dezideratul infiintarii noii Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului: „Aceasta mitropolie nu este altceva decat o restaurare, o recentrare a spatiului eclezial transilvan, cum a fost in decursul istoriei si cum trebuie sa fie si de acum inainte. … noi am socotit de bine ca centrul trebuie sa fie la mijlocul Transilvaniei din motive, in special pastoral - misionare. Este prima mea vizita in aceasta calitate (de mitropolit)”.

 

A fost pusa in discutie problema privind recupereare averii Fundatiei Gojdu, iar mai apoi a raspuns la o intrebare cu referire la o declaratie facuta de IPS Sa in cadrul unei emisiuni televizate, cand a spus, referindu-se la Aiud: „Am intrat in zeghe si m-am intors ca arhiereu”:

A vorbit despre riscurile si incercarile pentru Biserica o data cu intrarea in UE, apoi a amintit cateva dintre cele mai importante obiective pastoral-misionare ale noii Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului: „Restabilirea unei armonii intre doua principii care par contradictorii: autonomia eparhiala si intre comuniune si comunicare. Autonomia eparhiala se mentine, fiecare ierarh este suveran in eparhia lui si nu trebuie sa dea socoteala pentru ceea ce face si hotaraste in eparhia lui, iar pe de lata parte, intr-un sinod mitropolitan, cel putin in Transilvania, vrem sa stabilim o comunicare, care se defineste mai bine prin comuniune. … Pentru acesta vrem sa folosim si mijloacele moderne: comunicam prin telefon, fax, email, dar nu este suficient. Ne-am gandit sa comunicam intre doua sinoade mitropolitane printr-o video-conferinta.

Pe de alta parte, vrem sa imbunatatim pastoratia, in special, prin cursuri de duhovnicie. Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele pastoral-misionare ale noii mitropolii.

 

O alta intrebare pusa IPS Bartolomeu, in cadrul conferintei de presa, a fost legata de dorinta, exprimata public inca din primul comunicat de presa dat publicitatii la intrunirea primului sinod mitropolitan, privind infiintarea unui post de radio mitropolitan sau a unei retele de radiouri ortodoxe la nivelul mitropoliei: „Din pacate toate demersurilor noastre pe langa CNA au ramas fara rezultat. Acolo sunt lupte acerbe pentru obtinerea frecventelor de mare putere. Sunt firmele comerciale care au bani foarte multi si ne concureaza neloial. Am dori sa pastram posturile existente: radio Renasterea la Cluj Napoca si radio Reintregirea la Alba Iulia, dar sa facem si un post de mare frecventa sau o retea de radiouri la nivelul mitropoliei. Nu dispera, ci vom fi perseverenti.”

 

A urmat apoi o intrebare privind noua Lege a Cultelor: „Am staruit foarte mult ca in noua Lege a cultelor preotii sa primeasca un salariu integral de la stat. BOR este singurul cult din tara care nu primeste ajutor din afara. … Important este daca statul ii recunoaste preotului un rol constructiv, pozitiv in societate, pe care sa-l plateasca”

La final domnisoara Diana Campan, redactor la Radio Reintregirea, l-a intrebat pe omul de cultura - Bartolomeu Anania - despre noua grila de valori estetice, cu aceasta literatura care din nefericire nu mai este o literatura pura, curata.

Duminica IPS Brtolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, va sfinti si va sluji Sfanta Liturghie la Biserica cui hramul „Pogorarea Sfantului Duh” din Alba Iulia, alaturi de IPS Andrei si PS Nicodim, episcopul Severinului si Strehaiei.

.

11 Iunie 2006

Vizualizari: 1574

Voteaza:

Prima vizita canonica a IPS Mitropolit Bartolomeu in Arhiepiscopia Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE