Religia in Rusia - potrivit unui sondaj


Rezultatele unui sondaj, organizat de Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii de Stat din Moscova, despre religie in Rusia au fost prezentate in cadrul celui de-al doilea Festival International "Credinta si Cuvant", care s-a desfasurat la Lesnye-Dali, in apropiere de Moscova.
Potrivit acestui sondaj majoritatea intervievatilor se declara a fi crestini dar nu poseda punctul de vedere al Bisericii, adevarata invatatura despre Dumnezeu.


83% din populatia activa rusa se declara a fi crestina. Mai mult de 50 % se declara a fi ortodocsi, dar nu de "toate zilele". Majoritatea acestora o reprezinta populatia cu o varsta mai inaintata.

90 % dintre locuitorii Moscovei sunt crestini. Pe ansamblul tarii 10% dintre rusi se declara atei, 3,5% musulmani (0,8% la Mocova), 0,4% budistii (1,6% la Moscova) si 0,3% catolici (0,5% in capitala).


Chiar daca 80% dintre rusi se declara crestini (50% ortodocsi) doar 14% dintre acestia au fost capabili sa raspunda corect la intrebari despre invatatura crestina. In sfarsit 16% dintre cei interogati au propus propriile conceptii despre Dumnezeu, excluzand doctrina traditionala a Bisericii iar 5,7% au afirmat ca Dumnezeu nu exista.


Realizatorii sondajului au scos la iveala faptul ca doar 23% dintre crestini considera slujbele religioase importante in timp ce 69% dintre acestia nu frecventeaza serviciile religioase si nici nu merg la Biserica. In acest context, se cuvine sa se mentionez ca 40% dintre musulmani considera obligatorie frecventarea moscheii si participarea la ritualurilor musulmane.


Principalele valori mentionate de majoritatea celor intervievati au fost: familia, sanatatea si prietenii.


Sondajul a fost realizat pe 6864 de persoane din 248 de localitati, reprezentand populatia activa din toate regiunile mari ale Rusiei.

.

11 Noiembrie 2006

Vizualizari: 9667

Voteaza:

Religia in Rusia - potrivit unui sondaj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE