Mosii de iarna si Duminica Lasatului sec de carne


Sambata, 21 februarie, Biserica Ortodoxa a randuit Pomenirea de obste a mortilor sau Mosii de iarna, cand ne rugam pentru parintii, mosii si stramosii nostri, adormiti intru Domnul. Deoarece multi dintre ei au murit nepregatiti, prin pomenire si milostenie, Biserica mijloceste ca Dumnezeu sa-i judece cu blandete si sa-i aseze in ceata dreptilor.

Dupa unii istorici, aceasta zi a fost instituita inca din vremea Apostolilor, in timp ce altii considera ca este posterioara secolului al VI-lea, cand au fost stabilite fragmentele biblice ce se citesc la slujba.

Aceasta sambata este statornicita si in legatura cu apropierea Postului Mare, perioada in care, in toate sambetele (exceptand Sambata Mare din Saptamana Patimilor), se face pomenirea mortilor, spre a cere mila, indurarea si iertarea de la Dumnezeu.

Duminica, 22 februarie, incepand cu ora 9.

00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta.

Aceasta zi este numita in Biserica Ortodoxa Duminica Infricosatoarei Judecati sau Duminica Lasatului sec de carne. Credinciosii sunt invitati sa reflecteze mai intens la judecata pe care Mantuitorul Hristos o va face asupra fiecaruia dintre noi. Lasam si sec de carne deoarece se apropie Postul Mare, prilej de introspectie a propriilor fapte, de constientizare a celor rele si de pocainta catre Dumnezeu, pentru iertarea lor. Biserica, prin Sfintii Parinti, ne invata ca, la aceasta, putem ajunge mai usor, unind rugaciunea cu postul si Taina Sfintei Spovedanii.
Saptamana viitoare ne abtinem de la consumul de carne, insa ne putem hrani cu lapte, oua, branza, peste, vegetale, inclusiv miercuri si vineri.

Luni, 23 februarie, incepand cu ora 8.00, la Medgidia, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din localitate. Cu acest prilej Ierarhul Tomisului il va hirotoni preot si il va instala in functia de protoiereu al Protopopiatului Medgidia pe diaconul Petrica Ciobanu.


Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

20 Februarie 2009

Vizualizari: 1215

Voteaza:

Mosii de iarna si Duminica Lasatului sec de carne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE