Rugaciuni pentru ploaie in ziua sarbatorii Sfantului Proroc Ilie

 

Rugaciuni pentru ploaie in ziua si preziua praznuirii  Sfantului Proroc Ilie Tezviteanul

 

In ziua de 19 iulie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi va oficia slujba de sfintire a locului pentru biserica manastirii "Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul". (loc. Istria, jud. Constanta). In cadrul slujbei care va incepe la ora 18.

00, clerul si credinciosii vor inalta rugaciuni catre Dumnezeu pentru ploi aducatoare de roade. In aceeasi zi, la biserica Sfantul Ilie din orasul Techirghiol, vor fi aduse moastele Sfantului Apostol Andrei, cei prezenti fiind binecuvantati si de prezenta ierarhului dobrogean, cel care li se va alatura la slujba de priveghere pentru a se ruga impreuna pentru ca seceta sa inceteze. 

 

In ziua de 20 iulie, zi in care Biserica Ortodoxa il serbeaza pe Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va deplasa in judetul Tulcea pentru a pune piatra de temelie pentru o noua manastire ce urmeaza a fi ridicata la cererea Administratiei Locale in localitatea Valea Teilor. Manastirea ce se va inalta va purta hramul Izvorul Tamaduirii, deoarece in imediata vecinatate se afla un izvor cunoscut de catre localnici ca avand puteri tamaduitoare. Si aici, clerul si credinciosii se vor ruga pentru iertarea pacatelor si slobozirea ploilor. Dupa slujba de sfintire a locului Inalt Prea Sfintia Sa va oficia Sfanta Liturghie misionara la biserica parohiala"Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", dupa care, la invitatia domnul primar Vasile Ilie, va sfinti sediul primariei din Valea Teilor.

 

Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, Israel, situata dincolo de Iordan; de aici si numele proorocului, Ilie Tesviteanul.

 

Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab. Ahab era casatorit cu o printesa feniciana, Isabela din Sidon, femeie de alt neam si inchinatoare zeului fenicienilor, Baal. Ea il indemna pe rege sa paraseasca credinta in Dumnezeul cel adevarat, si sa se inchine lui Baal, el si tot poporul. Regele, pretuind mai mult voia sotiei, decat mantuirea sufletului, a parasit credinta adevarata si a poruncit ca si poporul sa jertfeasca idolului Baal.

 

La porunca lui Dumnezeu, proorocul Ilie a mers la curte si l-a mustrat pe rege pentru ratacirea lui. Vazand ca este de neinduplecat, i-a proorocit ca tara va fi pedepsita printr-o foamete ce va dura trei ani si jumatate. Pentru a nu fi omorat de catre  rege, Proorocul s-a ascuns in Fenicia.

 

Dupa acest interval de timp, Sfantul Ilie s-a intors la curtea lui Ahab. Cu jertfa adusa pe muntele Carmel, Proorocul a dovedit ca stravechea credinta, pe care el o apara, era credinta cea adevarata. Poporul vazand dovada Proorocului, a strigat: "Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevarat". Prinzandu-i pe slujitorii lui Baal, i-au ucis, ca sa nu mai insele pe nimeni. La rugaciunea Sfantului Ilie, foametea a incetat, printr-o ploaie binecuvantata.

 

Marele Prooroc Ilie a savarsit multe alte fapte minunate: l-a inviat pe fiul vaduvei din Sarepta Sidonului, l-a vazut pe Dumnezeu la muntele Horeb "in vant subtire", pe cat este cu putinta omului a-L vedea, a despartit apele Iordanului lovindu-le cu cojocul, trecand ca pe uscat, si a stat inaintea lui Hristos, la Schimbarea la Fata, care a avut loc pe Tabor, alaturi de Moise.

 

Proorocul Ilie n-a  cunoscut moartea, fiind  ridicat la ceruri intr-un vartej de flacari si intr-un car de foc. Sfanta Scriptura si Traditia Bisericii ne spun ca Sfantul Ilie va reveni pe pamant, la sfarsitul veacurilor, ca Inainte Mergator, la cea de a doua venire a lui Hristos.

 

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media - Arhiepiscopia Tomisului

 

 

 

 

.

17 Iulie 2007

Vizualizari: 1768

Voteaza:

Rugaciuni pentru ploaie in ziua sarbatorii Sfantului Proroc Ilie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE