Sarbatoarea Intampinarii Domnului in Arhiepiscopia Tomisului


Sarbatoarea Intampinarii Domnului in Arhiepiscopia Tomisului

Duminica, 1 februarie, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Constanta. La sfarsitul slujbei, Ierarhul Tomisului le va vorbi credinciosilor despre Intampinarea Domnului intrucat pe 1 februarie ne aflam in Duminica Inaintepraznuirii Intampinarii Domnului.

Luni, 2 februarie, Biserica sarbatoreste Intampinarea Domnului. Evenimentul aminteste de momentul intampinarii Domnului la Templul din Ierusalim.

Evenimentul a avut loc la 40 de zile de la Nasterea lui Iisus Hristos. Fecioara Maria impreuna cu dreptul Iosif au mers la Templul din Ierusalim, inchinand pruncul Domnului, conform Vechiului Testament.

In Evanghelia dupa Luca ni se istoriseste ca, la Templu, imbatranit de vreme, se afla Dreptul Simeon. Acesta era un invatat evreu caruia i se ceruse sa traduca Cartea lui Isaia. Proorocia lui Isaia in care se spunea ca: "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu." Simeon a tradus-o cu: ".femeia va lua in pantece.". In repetate randuri un inger al Domnului stergea cuvantul "femeia" inlocuindu-l cu "fecioara". Pentru necredinta lui Simeon, i s-a fagaduit ca nu va muri pana ce nu-l va vedea pe Fiul lui Dumnezeu nascut din Fecioara. In aceasta zi, a Intampinarii Domnului, dreptul Simeon l-a luat in brate si, multumind lui Dumnezeu, a marturisit strigand: "Acum slobozeste pe robul Tau Stapane, in pace, dupa cuvantul Tau, ca vazura ochii mei mantuirea Ta care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului tau Israel!" (Luca 2, 29-32)

Tot la Tempul din Ierusalim era si o batrana vaduva, proorocita Ana, care "lauda pe Dumnezeu si vorbea despre Prunc tuturor celor ce asteptau mantuire in Ierusalim" (Luca 2, 38).

Biserica Ortodoxa a randuit ca Dreptul Simeon si proorocita Ana sa fie serbati a doua zi dupa intampinarea Domnului, pe 3 februarie.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului

.

30 Ianuarie 2009

Vizualizari: 813

Voteaza:

Sarbatoarea Intampinarii Domnului in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE