Sentinta Consistoriului monahal in cazul protosinghelului Teotim Popa

In urma difuzarii unui scurt film, cu fundal muzical, dar lipsit de sonor autentic (in care mare parte din scene sunt repetate ostentativ prin procedee tehnice speciale), postat pe editia online a ziarului Cancan din data de 27 august 2010, care prezenta un barbat cu fizionomie asemanatoare parintelui Protosinghel Teotim Popa, staretul manastirii de la Basarabi, judetul Constanta, implicat intr-o violenta fizica cu o persoana, in vecinatatea bisericii manastirii, Arhiepiscopia Tomisului s-a autosesizat si l-a suspendat temporar din slujire pe sus-numitul staret, pana la finalizarea cercetarii si pronuntarea sentintei Consistoriului monahal. Aceasta masura a fost dictata de impactul negativ al mediatizarii excesive a unui tip de comportament care nu poate fi tolerat de catre Biserica Ortodoxa Romana, desi, nici in momentul de fata nu exista o plangere penala sau de alta natura la adresa Protosinghelului Teotim Popa.

Dupa o ampla cercetare, care a implicat verificari la fata locului, din partea mai multor comisii de la Arhiepiscopia Tomisului si aducerea la Constanta, pentru audieri, din localitatea Botosani (jud. Botosani) a presupusei victime, pe numele sau Gheorghe Luminita, Consistoriul monahal a stabilit ca victima ezita in a-l identifica pe parintele Protosinghel Teotim Popa ca fiind autorul cert al agresiunii savarsite asupra sa, in imprejurarile prezentate de materialul video incriminator, declaratiile sale verbale fiind mai degraba confuze si inconsecvente.

In ziua audierilor (9 septembrie 2010) Gheorghe Luminita a sosit in Constanta, la Centrul eparhial, pentru audieri, dar a fost luat si dus de doi membri marcanti ai „Asociatiei Drepturilor Omului si Protectia Minoritatilor - Constanta”, cu care parea ca are o intelegere prestabilita, la biroul unui notar public, pentru a da, in prealabil, o declaratie cu privire la cele intamplate, in cuprinsul careia imputerniceste aceasta asociatie pentru a analiza declaratia sa cu discernamant si a lua masurile corespunzatoare.

Din aceeasi declaratie rezulta si faptul, deloc neglijabil, ca sus-numitul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Botosani in urma cu 2 ani, mai precis in data de 24.12.2008 si are fisa de observatie 9159.

Verificarile minimale pe care le-au intreprins membrii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la persoanele care se erijeaza in reprezentanti ai presupusei victime, au scos la iveala, cu usurinta, faptul ca numitul Faitas Vasile, director executiv al "Asociatiei Drepturilor Omului si Protectia Minoritatilor - Constanta” este autorul mai multor inselatorii, avand la activ doua dosare penale pentru inselaciune, cercetate de Parchet si DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), iar asociatia sa nu este infiintata legal. Pusi in fata acestor evidente, monitorizate de presa vremii, cei doi reprezentanti ai asociatiei au disparut pur si simplu, „abandonandu-si” clientul la audieri. Acesta, a recunoscut apoi, printre altele, ca a fost sfatuit de catre cei doi aparatori ai drepturilor omului si de catre alti oameni din televiziunea OTV sa profite de situatia creata in media si sa ceara, nu pedepsirea autorului asa-zisei agresiuni, ci daune morale in valoare de 500.000.000 lei vechi din care, probabil, o cota parte sa revina „sprijinitorilor”…

Pe de alta parte, Protosinghelul Teotim Popa si-a declinat atat la audieri, cat si sub juramant, in fata ierarhului sau si a membrilor Permanentei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, nu doar prezenta in acel material video pe care-l socoteste regizat sau procesat, ci si cunoasterea vreunei persoane cu semnalmentele asa-zisei victime. In ziua agresiunii, pe care o invoca Gheorghe Luminita, staretul nu s-a aflat nici macar in incinta manastirii, fapt probat prin declaratiile mai multor martori, care se afla la dosarul cauzei.

Prin urmare, dupa administrarea tuturor probelor existente la data de 13 septembrie 2010, Consistoriul monahal al Arhiepiscopiei Tomisului a hotarat, iar Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie a aprobat, urmatoarea sentinta, cu aplicabilitate incepand din data de 17 septembrie 2010:

art. 1 – Retragerea acuzatiilor de lovire si bataie a numitului Gheorghe Luminita, aduse Protosinghelului Teotim Popa, staretul Manastirii Basarabi, judetul Constanta, intrucat faptele invocate sunt nedovedite.

art.
2 – Ridicarea sanctiunii de suspendare din functia de staret si de la oprirea savarsirii celor sfinte.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.

20 Septembrie 2010

Vizualizari: 965

Voteaza:

Sentinta Consistoriului monahal in cazul protosinghelului Teotim Popa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE