Comunicat de presa

In acest sfarsit de saptamana si inceputul celei viitoare au loc o serie de evenimente religios - misionare, prilejuite de marea sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului, numita in popor „Sfanta Maria Mare” („Sf. Maria Mica” este numita sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului - 8 septembrie).

Astfel, sambata, 13 august, a.c., la ora 18.

00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi va oficia slujba de sfintire a locului pentru ridicarea unei noi bisericii in localitatea Alba, protoieria Niculitel, jud. Tulcea. Biserica va purta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar parintele Nicolae Catana, ajutat de cele 120 de familii din localitate, spera sa finalizeze in cel mai scurt timp ridicarea bisericii. Dupa slujba, soborul va pleca spre localitatea V. Alecsandri, protoieria Babadag, jud. Tulcea, pentru a-l instala pe parintele Marian Mihalcea in functia de paroh la biserica Adormirea Maicii Domnului.

 

Duminica, 14 august, incepand cu ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului, pentru ca in seara zilei sa poposeasca la manastirea Celic Dere din jud. Tulcea, manastire al carui hram este Adormirea Maicii Domnului. In cadrul slujbei de priveghere Inalt Prea Sfintitul Teodosie si maicile impreuna cu credinciosii din localitate vor canta Prohodul Maicii Domnului.

 

In ziua de luni, 15 august, incepand cu ora 7.00, la biserica Adormirii Maicii Domnului (II) din zona „Dacia” va avea loc Sfanta Liturghie Arhiereasca, pentru ca la ora 10.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie sa oficieze slujba de Te Deum in cadrul manifestarilor din Portul Constanta prilejuite de Ziua Marinei.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, incepand cu ora 16.00, la Mangalia, va avea loc sfintirea unei fantani in amintirea Mariei Tanase. S-a ales ca zi de sfintire praznicul Adormirii Maicii Domnului, intrucat protectoarea Mariei Tanase este Maica Domnului. Manifestarea este organizata de catre Arhiepiscopia Tomisului, impreuna cu TVR si Primaria Mangalia si este menita sa duca la bun sfarsit un testament al Mariei Tanase prin care isi exprima dorinta sa sape o fantana in pamantul dobrogean.

 

Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sarbatoare inchinata celei ce L-a nascut pe Mantuitorul lumii. Despre acest mare praznic imparatesc vorbesc cartile bisericesti in vecernia si utrenia acestei sfinte sarbatori. Mai inainte cu trei zile de Adormirea Maicii Domnului, Mantuitorul Iisus Hristos l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil sa-i binevesteasca trecerea la cele vesnice. Afland acestea, asemenea Fiului ei, a plecat pe Muntele Maslinilor sa se roage. Dupa ce s-a rugat a spus sfintelor mironosite: „Iata a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul meu!” Dupa ce a impartit saracilor si vaduvelor vesmintele sale, s-a rugat pentru pacea lumii si a inchis ochii intru Cele Vesnice. Traditia ne spune ca atunci s-a starnit un vant puternic si au venit de la marginile lumii ca niste nori Apostolii si Ingerii si au ridicat-o pe Maica Domnului la Cer. Fecioara Maria a ramas in constiinta crestinilor ca fiind pururi rugatoare catre Fiul Sau. Datorita puritatii si a smereniei sale a fost posibila intruparea Mantuitorului prin care a venit rascumpararea noastra. Pentru romani, Maica Domnului are o insemnatate deosebita. Din batrani se spune ca este ocrotitoarea tarii si prin ea orice rugaciune catre Dumnezeu este ascultata. 

 

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media

 

.

12 August 2005

Vizualizari: 1148

Voteaza:

Comunicat de presa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE