Confidentul Papei, asasinat de o romanca


Fratele Roger, staretul singurei manastiri ecumenice din lume, apropiat al Maicii Tereza si confident al Papei Ioan Paul al II-lea, a fost asasinat marti seara la Taize, in sudul Frantei, in fata a peste 2.500 de credinciosi. Personalitati politice si religioase si-au manifestat consternarea.

Romania revine in atentie: cea care l-a injunghiat pe prelat este o romanca bolnava psihic, aflata in pelerinaj.

Fratele Roger Shutz, fondatorul primei manastiri ecumenice din lume, a fost asasinat marti la ora 21.

30 in biserica manastirii din satul Taize din Franta. Martorii tragediei sustin ca cea care l-a omorit este Luminita Solcan, de 36 de ani, din Iasi. Ea l-a injunghiat de trei ori in git in prezenta a 2.500 de oameni, imediat dupa inceperea slujbei.

In ciuda incercarilor disperate ale unui medic aflat acolo ca pelerin si a unui calugar, medic de Fratele Rogerprofesie, de a-l salva, fratele Roger a murit 15 minute mai tirziu.

Femeia a fost imobilizata si dusa la jandarmeria din Tournus, cel mai apropiat orasel.

„Nu am apucat sa-l ducem la spital, a murit repede“

"Totul s-a petrecut chiar la inceputul slujbei de seara. In acel moment, fratele era inconjurat de copii. Femeia a sarit peste gardul viu care ii desparte pe calugari de credinciosi. Nimeni nu a reactionat, crezind ca este mama unuia dintre acei copii. S-a petrecut foarte repede.

Fratii l-au purtat pe brate afara din biserica. Nu am mai apucat sa il ducem la spital pentru ca a murit foarte repede“, a povestit Fratele Joao, calugarul portughez care se ocupa de romanii veniti la Taize si martor ocular al tragediei.

Dorea sa-i vorbeasca Fratelui Roger

Luminita Solcan, tinara care l-a injunghiat, este de religie romano-catolica si le-a spus politistilor francezi ca nu a dorit sa-l asasineze pe clericul francez, ci doar sa atraga atentia asupra sa.

„Dorea sa-i vorbeasca Fratelui Roger, dar nu a reusit, pentru ca era prea multa lume“, a declarat procurorul Jean-Louis Coste, in cursul unei conferinte de presa.

Faptul ca romanca cumparase luni un cutit de la Cluny, in apropiere de Taize, conduce totusi la posibilitatea unui act premeditat, a mai spus procurorul francez. Calugarii de la Taize spun ca Luminita ar fi declarat ca vrea sa-i semnaleze Fratelui Roger un presupus caz de pedofilie din sinul bisericii catolice din Iasi, iar acesta nu ar fi vrut sa o asculte.

Mama Luminitei: „Avea tulburari schizoafective“

La Iasi, mama Luminitei a aflat de uciderea staretului Roger de la ziaristi. „Fiica mea a plecat duminica, in pelerinaj la Lyon, pentru a se ruga. Eu trebuie sa ma operez si ea voia sa se roage ca operatia sa reuseasca. Nu cred sub nici o forma ca este vorba de fata mea. Ea e linistita, credincioasa si cu frica de Dumnezeu. Nu ar face rau nimanui“, a declarat Elena Solcan.

Femeia recunoaste totusi ca fiica sa este in evidenta Ligii de Sanatate Mintala si ca „are tulburari schizoafective“. Luminita a terminat facultatea de electronica si telecomunicatii, dar in prezent nu lucra nicaieri.

„A plecat pe cont propriu, si-a luat bilet de avion din banii ei“, spune Elena Solcan.

Procurorii francezi au solicitat o expertiza psihiatrica, insa primele examene nu au indicat necesitatea unei internari. Autoritatile romane nu detin inca foarte multe informatii referitoare la cazul romancei retinute in Franta sub acuzatia de crima. „Noi am trimis tot ceea ce ni s-a cerut, poza ei, precum si antecedentele.

Deocamdata asteptam sa ni se confirme ca este vorba despre aceeasi persoana, pentru ca putea fi cineva care i-a furat pasaportul“, a spus Marcel Isac, comisar-sef la Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Romanca risca inchisoare pe viata

Daca femeia va fi identificata ca suspecta in cazul crimei asupra clericului francez, ea va fi anchetata si judecata in Franta, pe principiul teritorialitatii faptei. „Trebuie sa raspunda pentru faptele ei, acolo unde le-a comis“, a spus Isac. Conform Codului penal francez, pedeapsa maxima pentru omucidere este inchisoarea pe viata.

In cazul in care va primi acest verdict, femeia va trebui sa-si ispaseasca pedeapsa in Franta.

Un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea

Fratele Roger este una dintre cele mai importante figuri ale crestinatatii, un promotor fervent al reunificarii bisericii. Prelatul a fost in relatii strinse cu cei mai mari lideri religiosi, cu Papa Ioan Paul al II-lea, dar si cu predecesorul sau, Ioan al XXIII-lea. A avut o relatie speciala cu Maica Tereza, ingrijind deseori alaturi de ea saracii si bolnavii de pe strazile Calcuttei.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, fratele Roger a primit sfinta impartasanie din miinile cardinalului Ratzinger, actualul papa Benedict al XVI-lea. Fratele Roger a fost si in Romania, unde in 1990 s-a intilnit cu parintele Galeriu si cu parintele Staniloae.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a ajuns la Taize, un sat retras din Burgundia, unde, in clandestinitate, a inceput sa adaposteasca refugiati. Comunitatea din Taize reuneste astazi peste 100 de frati din 25 de tari. Taize a ajuns astazi cel mai important centru ecumenic, de promovare a intelegerii si armoniei intre religiile lumii.

Lumea clericilor e socata de moartea staretului de Taize

Reprezentantii crestinatatii au primit vestea uciderii preotului de origine elvetiana cu uimire si tristete, mai ales ca evenimentul a avut loc in contextul unei mari actiuni religioase internationale, Zilele Mondiale ale Tineretului.

„Am aflat o stire foarte trista, teribila, ca Fratele Roger, fondatorul comunitatii din Taize, a fost lovit cu cutitul si ucis, probabil de o persoana dezechilibrata“, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, ieri, in timpul audientei generale la Castelul Gandolfo din Roma. Suveranul Pontif a mai spus ca vestea l-a socat, mai ales ca primise o scrisoare de la acesta, cu o zi inainte sa fie ucis.

Fratele Roger isi cerea scuze ca nu poate participa la Zilele Mondiale ale Tineretului, din cauza unor probleme de sanatate.

Forul religios din Franta, prin presedintele Conferintei Episcopilor, Arhiepiscopul de Bordeaux Jean-Pierre Ricard, si-a exprimat catre comunitatea din Taize durerea profunda dupa uciderea „acestui mare cercetator si martor al lui Dumnezeu, un luptator aprig pentru reconcilierea si unitatea crestinilor“, potrivit BBC International.



La rindul sau, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, si-a exprimat tristetea si consternarea fata de anuntul asasinarii Fratelui Roger.

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1589

Voteaza:

Confidentul Papei, asasinat de o romanca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE