IPS Streza, cenzurat la liturghie

In razboiul pentru infiintarea unei noi mitropolii in Ardeal, IPS Laurentiu Streza iese la contraatac si ii cheama la ordine pe ierarhii ardeleni care nu-i mentioneaza numele in timpul liturghiei.

Nemultumit ca nu este pomenit la slujbe de sapte dintre cei noua ierarhi pe care inca ii are in subordine ca mitropolit al Ardealului, IPS Laurentiu Streza s-a decis sa convoace Sinodul mitropolitan pentru a discuta problemele Bisericii Ortodoxe din Ardeal. „Scrisorile de convocare au fost trimise deja, iar Sinodul mitropolitan este convocat pe data de 12 ianuarie. Acest sinod se poate tine oriunde, chiar si la Cluj“, spune mitropolitul, sustinind ca Sfintul Sinod, care se va intruni la rindul lui pe 17 ianuarie, are deja stiinta de aceasta „neconcordanta“ intre mitropolia de la Sibiu si eparhiile care, cel putin teoretic, inca ii sint subordonate.

Acesta este organismul care va trebui sa decida daca nepomenirea la slujbe a IPS Laurentiu Streza in patru din cele sase eparhii ardelene de catre ierarhi este sau nu un act de nesupunere si trebuie pedepsit ca atare.

Mitropolitul de la Sibiu invoca in acest sens canonul 14 al Sinodului de la Constantinopol din 861, potrivit caruia aceasta actiune este numita „schisma“. „Cind se constata ca este vorba despre nesupunere, pedeapsa este maxima“, declara IPS Laurentiu, ferindu-se sa pronunte si cuvintul „caterisire“ si considerind ca cei sapte ierarhi ce-i sint potrivnici s-au grabit, intrucit noua mitropolie nu este inca infiintata.

Sibiul vrea in plus macar Alba si Muresul

Dupa o lupta de o luna si jumatate pe marginea hotaririi Sfintului Sinod de a infiinta o noua mitropolie la Cluj sub obladuirea IPS Bartolomeu Anania, lupta dusa cu argumente canonice si istorice, fie prin presa, fie pe Internet, cele doua tabere trec acum la argumente pragmatice. De o parte, clujenii sustin ca la Cluj trebuie sa fie o mitropolie, intrucit acolo este „capitala Ardealului“, iar cea de la Sibiu are acum o intindere prea mare. De cealalta parte, IPS Laurentiu Streza considera ca, in conditiile in care lui i se lasa doar doua eparhii, noua impartire a Ardealului este lipsita de logica.

„Din cele 13 judete pe care le are acum Mitropolia Ardealului, ei vor noua, iar noi ar urma sa raminem cu patru, creindu-se, asadar, o noua mitropolie foarte mare. Alba si Muresul nu au tinut niciodata la Cluj, ci, pina in anii ’70, au tinut, ca si Covasna si Harghita, de Sibiu“, spune IPS Laurentiu. Daca solutia de compromis a acestuia va fi validata, fostul sau contracandidat de la Alba, IPS Andrei Andreicut, va trebui sa-l pomeneasca la slujba.

.

20 Decembrie 2005

Vizualizari: 1530

Voteaza:

IPS Streza, cenzurat la liturghie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE