Moartea unui anticomunist: pr. Gheorghe Calciu

 

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, unul dintre cei mai cunoscuti opozanti ai regimului comunist, a trecut la cele vesnice, marti seara

 

Bolnav de cancer, parintele Calciu a venit in Romania pe 20 septembrie, ca sa-si vada, pentru ultima oara, prietenii si rudele. Suferind vizibil, s-a incumetat la un ultim circuit al tarii, asa cum facea anual. Pe 14 octombrie, cu trei zile inainte de a sustine o conferinta in Bucuresti, a fost internat de urgenta la Spitalul Militar Central. Medicii l-au operat imediat si au constatat ca boala era in ultima faza. Timp de o luna, la patul parintelui a fost un adevarat pelerinaj, fiind vizitat de Prea Fericitul Parinte Teoctist, IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, care l-a spovedit si l-a impartasit, si de fostul presedinte Emil Constantinescu.

 

Inmormintat la "Petru Voda"

 

La dorinta familiei, pe 16 noiembrie, parintele Calciu a fost transportat la un spital din Washington. Insa marti, la ora 19.00 a Romaniei, cu doua zile inainte de a implini 81 de ani, parintele Calciu a decedat. Trupul sau neinsufletit va fi adus in tara simbata si depus, pentru o zi, la Biserica "Radu Voda" din Capitala. Va fi inmormintat, asa cum a cerut, prin testament, la Manastirea "Petru Voda" - Neamt, staretita de prietenul sau, Protosinghel Justin Parvu.

 

21 de ani de temnita

 

In regimul comunist, parintele Calciu a indurat peste 21 de ani in inchisoare (1948-1964, 1979-1984). A doua condamnare a primit-o pentru ca, intr-o serie de sapte predici, tinute in postul Pastelui anului 1979, a criticat virulent regimul comunist si a protestat fata de darimarea bisericilor. Eliberat la presiunile SUA, determinate de interventiile unor comitete conduse de Mircea Eliade si Eugen Ionescu, in 1985 i s-a impus sa paraseasca definitiv tara. A emigrat in SUA, unde i se acordase cetatenia de onoare, si a devenit parohul Bisericii "Sfinta Cruce" din Washington. In exil, si-a continuat lupta pentru apararea credintei ortodoxe si a intereselor romanilor. Dupa '89, a continuat sa actioneze pentru educatia in spirit crestin a tineretului, mai ales ca presedinte de onoare al Asociatiei Rost.

 

Claudiu Tarziu

.

23 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2036

Voteaza:

Moartea unui anticomunist: pr. Gheorghe Calciu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE