Televiziune ortodoxa in Rusia


In Rusia, s-a infiintat de curind un post de televiziune ortodox, cu ambitia declarata de a reconstitui
identitatea nationala a poporului rus.


Botezat „Spas“ („Salvatorul“), finantat de oameni de afaceri ortodocsi si primind binecuvintarea patriarhului Moscovei, postul TV a inceput sa emita, incepind cu saptamina aceasta, prin satelit. Spas va transmite in primul rind emisiuni de informatie si analiza intitulate „Ora rusa“, precum si discutii inregistrate intr-un studio pe al carui perete va trona o icoana mare pe fond portocaliu. „La ora actuala, posturile de televiziune nu fac decit sa distreze, iar acest lucru nu face decit sa lezeze identitatea nationala. Spas doreste sa reconstituie identitatea rusa“, explica filosoful ortodox nationalist Alexandre Douguin.

Postul TV nu va refuza sa difuzeze publicitate, redactorul-sef Ivan Demidov specificind totusi ca vor avea intiietate companiile care contin titulatura „rus“ in cadrul numelui, precum si faptul ca vor fi, de asemenea, privilegiate imaginile „care infatiseaza un sat rusesc mai degraba decit cele care prezinta o plaja“, dupa cum mai adauga Demidov. Antinationalistii au reactionat prompt fata de acest proiect. Teozoful Vladimir Iliouchenko, membru al Academiei de Stiinte din Rusia, care a „salutat“ renasterea traditiei ortodoxe, avertizeaza asupra pericolului reprezentat de „inlocuirea crestinismului cu ideologia nationalista“.


Politologul Nikolai Petrov crede ca raporturile dintre biserica si stat sint din ce in ce mai strinse, ambele fiind tentate de perspective nationaliste. „Ideile nationaliste vor fi astfel concentrate pe un singur post de televiziune si nu dispersate ca pina acum pe toate celelalte posturi. Acest lucru va arata adevarata fata a partilor care le sustin“, spune acesta.

.

08 August 2005

Vizualizari: 1644

Voteaza:

Televiziune ortodoxa in Rusia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE