Persoanele cu deficienta de auz si vorbire din Iasi au sarbatorit, sambata, sapte ani de cand un preot se ocupa de nevoile lor spirituale si le vorbeste in limbajul mimico-gestual.

In Casa „Diaconia“ din Iasi a avut loc o intalnire a tuturor persoanelor cu deficienta de auz si vorbire din Iasi. A fost savarsita o slujba de multumire pentru binefacerile revarsate de Dumnezeu in ultimii sapte ani si un Parastas pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire, trecute la Domnul in aceasta perioada. De asemenea, s-au stabilit activitatile specifice Postului Mare la care surzii din Iasi vor participa. Grija si responsabilitatea Bisericii din Moldova fata de sufletele persoanelor cu deficienta de auz si vorbire s-au materializat inca din anul 1999, cand parintele Mihai Prodan, pe atunci tanarul dornic sa studieze teologia, a primit binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel sa urmeze cursurile universitare in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfanta Mucenita Filofteia“ din Pitesti, la sectia nou-infiintata de catre Ministerul Educatiei cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sectie numita atunci Comunicare si Slujire prin limbaj mimico-gestual.

Parintele Mihai Prodan, la acea vreme student la facultatea amintita, a demarat din luna decembrie a anului 1999, cu binecuvantarea chiriarului, un program de cateheza in randurile persoanelor cu deficiente de auz si vorbire din Iasi, mai ales in timpul vacantelor. „Am inteles inca de atunci ca si eu am de invatat multe lucruri referitoare la modul de comunicare al surzilor, dar si ca surzii trebuie formati duhovniceste pentru urmatorii pasi - participarea la programul liturgic dintr-o biserica“, ne-a marturisit parintele Mihai Prodan, preot al persoanelor cu deficiente de auz si vorbire din Iasi si inspector eparhial in cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iasilor.

Centru de zi pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire

Dupa un program de cateheza derulat timp de 2 ani, comunitatea surzilor din Iasi a inceput sa participe la Sfanta Liturghie mai intai la Biserica „Sfantul Haralambie“ si apoi la Biserica „Sfantul Sava“ din Iasi. Rugaciunile savarsite in biserica erau transpuse, cu ajutorul limbajului semnelor, credinciosilor surzi, tot in aceasta perioada s-a simtit si nevoia surzilor de a se spovedi si de a se impartasi, de aceea a fost nevoie de practica spovedaniei prin biletele. In toata aceasta perioada s-au organizat pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire din Iasi pelerinaje la manastirile din tara, unde ei au putut sa vada si sa se roage in multe lacasuri de cult. In prezent, in parteneriat cu Directia de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Iasi, este in derulare proiectul de construire si amenajare a Centrului de zi pentru persoanele cu deficiente de auz si vorbire „Sfantul Prooroc Zaharia“. Acest centru s-a amenajat cu finantare de la Ministerul Muncii in casa parohiala a parohiei „Sfanul Sava“, iar in prezent cladirea se afla la rosu, fiind acoperita. „Anul acesta dorim sa gasim resursele pentru a finisa, dota si pentru a pune in functiune acest centru de zi pentru surzii din Iasi, care este unic pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Ne bucuram de sprijinul si binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Trebuie amintit faptul ca in toti acesti ani personalul specializat in acordarea asistentei religioase pentru surzii din Iasi a dobandit competente profesionale, fiind in prezent atestati de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei ca interpreti in limbajul mimico-gestual, putand in felul acesta sa se implice si mai mult in ajutorarea persoanelor cu deficiente de auz si vorbire in relatia cu alte institutii de interes public“, a spus pr. Mihai Prodan, care, legand evenimentul de sambata de Duminica Infricosatoarei Judecati, a precizat ca „la tronul de judecata ne vom prezenta fara infirmitatile pe care le-am purtat in viata aceasta pamanteasca“. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

.

28 Februarie 2011

Vizualizari: 417

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE