138 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Andrei Saguna

Mitropolitul Andrei Saguna s-a nascut in preajma Craciunului anului 1808, mai precis la 20 decembrie, in familia unui negustor de origine macedoneana, din Ungaria. Tatal sau, cand Saguna era mic, a trecut la romano-catolicism si astfel Andrei Saguna a trebuit sa faca studii catolice, iar la 18 ani, cand a putut sa se declare liber pentru o confesiune, a ales confesiunea mamei sale, confesiunea ortodoxa.

Din 1826 pana in 1829 a facut studii de filozofie si drept la Universitatea din Pesta, iar dupa aceea a ales sa mearga la Seminarul din Varset, unde pastorea un episcop roman. Dupa ce a intrat in manastire, a fost numit in 1834 profesor la Seminarul de la Karlovitz, in 1835 a fost numit secretar al Consistoriului arhidiecezan din Karlovitz, iar apoi, in 1842, mitropolitul sarb l-a hirotesit arhimandrit. In 1846, in iunie, a fost numit vicar al Eparhiei Ardealului, dupa moartea episcopului Vasile Moga, iar in 1847, decembrie, a fost ales ca episcop la Sibiu, fiind hirotonit in primavara anului 1848.

Ca episcop, Andrei Saguna a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Transilvaniei, iar dupa reinfiintarea Mitropoliei a convocat un Congres national bisericesc al romanilor ortodocsi din intreaga Mitropolie, la Sibiu, care a aprobat Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Romane din Transilvania.

In 1864 a reusit sa restabileasca mitropolia romanilor ortodocsi din Transilvania, desfiintata prin unirea cu Roma, in 1701. In al doilea rand, in 1860, a emis mai multe proiecte constitutionale de organizare bisericeasca, proiecte recunoscute de Curtea Imperiala de la Viena si de Guvernul de la Budapesta in 1868, printre care si Statutul de organizare, iar acest statut organic a fost constitutia Bisericii Ortodoxe din Transilvania pana in anul 1925 cand s-a facut unificarea bisericeasca.

Statutul organic are mai multe principii, si anume autonomia bisericeasca atat fata de stat, cat si fata de celelalte Biserici Ortodoxe, apoi principiul constitutional care se bazeaza pe separarea puterilor in Biserica, incat de la fiecare nivel de la parohie, protopopiat, eparhie si mitropolie exista un organ executiv, un organ legislativ care era sinodul protopopesc, sinodul parohial si sinodul mitropolitan, si in al treilea rand participarea mirenilor la toate activitatile de organizare bisericeasca. In 1861 a fost co-fondator al Organizatiei „Astra”, fiind si primul presedinte al ei.

In data de 16 iunie 1873 a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat in localitatea Rasinari.

Osemintele Mitropolitului Andrei Saguna, ingropate in cripta din mausoleul din incinta Bisericii "Sf. Treime" din localitatea sibiana Rasinari, au fost deshumate marti, 31 mai, de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in prezenta autoritatilor locale si a unui grup de credinciosi.

Sfantul Sinod al Bisericii noastre va analiza intr-una din urmatoarele sedinte de lucru dosarul de canonizare a Mitropolitului Saguna inaintat spre studiere ierarhilor romani de Mitropolia Ardealului.

Sursa: Radio Reintregirea
 

16 Iunie 2011

Vizualizari: 728

Voteaza:

138 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE