15 ani de Arhierie pentru IPS Ciprian

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, aniversează în 22 septembrie 2017 hirotonia în Arhiereu. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a transmis un mesaj de felicitare.

IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar. A urma școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța. Apoi treapta I la Liceul de filologie - istorie Mihai Eminescu din Constanţa şi Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.

Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultăţii de Teologie din Bucureşti, terminând ca şef de promoţie. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secţiei de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.

În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal, Nifon Mihăiţă Ploieşteanul.

În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secţia istorică. În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în ţară, a îndeplinit următoarele funcțiile de inspector eparhial în cadrul Administraţiei Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica şi Societatea.

În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei şi a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit şi i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.

În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpaşu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul. A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti, de un sobor de ierarhi români şi greci în frunte cu patriarhul Teoctist.

Din 23 septembrie 2002 i s-au încredinţat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale: Relaţii externe bisericeşti, învăţământ Teologic şi Biserica şi Societatea, pe care le-a condus cu multă competenţă. Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A fost membru la Conferinţa Panortodoxă Presinodală şi în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012). În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.

În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în 10 martie 2013, a avut loc ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Iulian Dumitrascu
Sursa: basilica.ro
 

Pe aceeaşi temă

22 Septembrie 2017

Vizualizari: 440

Voteaza:

15 ani de Arhierie pentru IPS Ciprian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE