15 ani de la trecerea la Galati a moastelor Sfantului Andrei

Arhiepiscopia Dunarii de Jos aniverseaza 15 ani de la aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Galati

Cu cateva zile inainte de a sosi la Bucuresti capul Sfantului Apostol Andrei, s-a praznuit in catedrala arhiepiscopala din Galati, 15 ani de la trecerea moastelor sale prin acest oras.

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pe 16 octombrie 1996 spre seara ajungeau pe strada Domneasca moastele primului apostol al lui Hristos, ocrotitorul Galatiului si al intregii eparhii, dar si ocrotitor spiritual al Romaniei. Multime de oameni l-au intampinat atunci cu bucurie si entuziasm pe cel ce venea de la Iasi trimis de Cuvioasa Parascheva, alaturi de care a stat cateva zile mangaiind si oferind ajutor sutelor de mii de credinciosi din intreaga tara.

Cate s-au intamplat de atunci si pana astazi? Ce drumuri misionare a deschis Sfantul Apostol Andrei?

Stau marturie pentru asta bisericile construite si inchinate lui, spitalele si institutiile de invatamant care-l au ca ocrotitor, miile de copii botezati care-i poarta numele si evlavia crescanda a oamenilor de la Dunare fata de el. Sfantul Apostol Andrei a ajutat la amplificarea misiunii pe taramul acestei eparhii, venirea moastelor sale sporind evlavia intregului popor.Seara, pe 16 octombrie 2011, IPS Casian a slujit impreuna cu un sobor mare de diaconi si preoti din municipiul Galati vecernia si litia. In catedrala au fost scoase la inchinare moastele Sfantului Andrei, ale Sfantului Ioan Casian si moastele Sfantului Nectarie, alaturi de celalte particele din trupurile sfintilor care se afla permanent in acest locas de cult. Desi vremea de afara a fost potrivnica, credinciosii au venit cu nadejde sa ceara ajutorul sfintilor.

N-a fost o simpla comemorare a unii eveniment ci o aducere aminte ca Sfantul Andrei este printre noi si lucreaza, asteptand mereu sa-i cerem ajutorul. A fost o seara frumoasa de rugaciune in care toti l-am rugat pe Dumnezeu sa se milostiveasca in primul rand catre oamenii saraci, catre copiii orfani, catre batranii din azile, detinutii din penitenciare, catre elevii si studentii acestei eparhii.

La ceas de seara, cu lumanari in maini si in miros curat de tamaie, IPS Casian impreuna cu soborul de preoti l-a rugat pe Dumnezeu sa ocroteasca pe toti locuitorii eparhiei, aducand inainte rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfantului Andrei, ale Sfantului Ioan Casian, ale Sfantului Nectarie si ale tuturor sfintilor. Dupa ce a binecuvantat painile puse inainte, Inaltpreasfintia Sa a tinut un cuvant de invatatura.

„Nu uitati ca v-a vizitat Sfantul Apostol Andrei! Nu uitati ca v-a vizitat primul apostol al lui Hristos!” a exclamat plin de entuziasm ierarhul Dunarii de Jos.

Inaltpreasfintia Sa a amintit ca venirea moastelor Sfantului Andrei la Galati in 1996 a deschis calea sfintilor, pe care au venit apoi in anii urmatori Sfantul Ioan Casian si Sfantul Ioan cel Milostiv in 2002, Sfantul Atanasie Patriarhul in 2004, Sfintii Dasie, Emilian si Gheorghe in 2005, Sfantul Nectarie in 2006, Sfantul Sofronie in 2008, Sfantul Vasile cel Mare, Sfintii din Samotracia, Sf. Grigorie Palama si Sf. Martiri de la Niculitel in anul 2009. Tot de atunci si pana astazi la Dunarea de Jos au ajuns relicve de mare valoare pentru intreaga crestinatate, precum: o particica din crucea Domnului in 1992, o particica din crucea Sf. Apostol Andrei in 1997, Cinstitul Brau al Maicii Domnului in 2001, Vesmantul Sf. Parascheva tot in 2001, vesmantul Sf. Efrem de la Pecerska in 2005 si vesmantul Sf. Patapie in 2009. Primirea lor s-a facut cu mari procesiuni, iar in pelerinaj au venit, spre a cinsti aceste tezaure duhovnicesti zeci de mii de pelerini.

„In soborul sfintilor este raspunsul pentru mai multa comuniune intre noi” a precizat IPS Casian, amintind ca asa cum sfintii vin impreuna si ne ofera harul lui Dumnezeu prin moastele lor, asa si noi ar trebui sa oferim mangaiere celor in suferinta.

„Promiteti-mi ca maine, fiecare dintre voi veti merge si va veti atinge de un om in suferinta. Ce frumos ar fi daca maine atati bolnavi, cati suntem noi in catedrala, ar primi vizita si mangaierea noastra!” a spus ierarhul Dunarii de Jos.

La final a urmat o scurta procesiune in jurul catedralei arhiepiscopale, cu moastele Sfantului Andrei, ale Sfantului Ioan Casian si ale Sfantul Nectarie Taumaturgul. In drum alaiul de credinciosi, diaconi si preoti, in frunte cu Inaltpreasfintitul Casian, s-a oprit in cele patru puncte cardinale aducand cereri si laude lui Dumnezeu.

Sursa: edj.ro
 

.

18 Octombrie 2011

Vizualizari: 281

Voteaza:

15 ani de la trecerea la Galati a moastelor Sfantului Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE