19 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Dumitru Staniloae

Astazi se implinesc 19 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Dumitru Staniloae, cel mai important teolog al secolului XX, numit si "patriarhul" teologiei romanesti.

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut in 16 noiembrie 1903 in satul Vladeni, judetul Brasov. In anul 1927, a terminat facultatea si a sustinut teza de licenta in teologie cu tema „Botezul copiilor”, sub indrumarea prof. Vasile Loichita. In acelasi an a primit, din partea mitropolitului Nicolae Balan, o bursa la Atena, pentru studiile de doctorat. In anul 1928, la Munchen, a frecventat cursurile prof. A. Heisenberg. In primavara anului 1929, a plecat la Berlin si Paris pentru studii si cercetari asupra vietii si operei Sf. Grigore Palama, ramanand la intoarcere doua luni la Belgrad, pentru studii de Patristica. La numai 26 de ani, la 1 septembrie 1929, a fost incadrat ca profesor la Academia Teologica din Sibiu. A primit hirotonia in diacon la data de 8 octombrie 1931 iar in anul 1932, cea in preot.

Trei ani mai tarziu a fost titularizat pe catedra de Dogmatica, iar in anul 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, post pe care l-a ocupat timp de zece ani.

In anul 1943, a aparut una dintre lucrarile sale fundamentale „Iisus Hristos sau restaurarea omului”. In aceeasi perioada a inceput traducerea monumentalei opere „Filocalia”, in 12 volume.

La data de 4 octombrie 1955 a fost arestat si judecat impreuna cu alti intelectuali si eliberat 8 ani mai tarziu. Opera teologica insumeaza: 90 de carti, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 16 prefete, 35 de cuvantari comemorative, 475 de articole de ziar, 17 interviuri, 15 predici publicate, 60 de convorbiri sau interviuri inregistrate la radio si televiziune.

Cea mai importanta realizare a Parintelui Dumitru Staniloae este traducerea celor 12 volume de Filocalie, ce cuprind scrieri ale Sfintilor Parinti care ne arata noua cum ne putem curata, ilumina si desavarsi. A fost profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist si traducator.

Parintele Dumitru Staniloae a trecut la cele vesnice pe 4/5 octombrie 1993 in Bucuresti (inmormantat la Manastirea Cernica).

Sursa: Radio Reintregirea

Pe aceeaşi temă

04 Octombrie 2012

Vizualizari: 709

Voteaza:

19 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Dumitru Staniloae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE