200 de ani de la ctitorirea Manastirii Pasarea

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei s-a aflat astazi, 10 noiembrie 2013, la Manastirea ilfoveana Pasarea, care si-a aniversat 200 de ani de existenta. Cu acest prilej au fost sfintite: pictura bisericii, clopotnita, altarul de vara, magazinul bisericesc, atelierele renovate ale Patriarhiei Romane, staretia si muzeul manastirii. Sfanta Liturghie a fost savarsita de catre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul slujitor au facut parte si Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Moastele Sfantului Calinic de la Cernica la Manastirea Pasarea
De asemenea, credinciosii prezenti la sfintele slujbe au putut sa aduca cinstire moastelor Sfantului Calinic de la Cernica, ctitorul bisericii Manastirii Pasarea, sfinte sale moaste fiind aduse cu binecuvantarea Preafercitului Parinte Patriarh Daniel la asezamantul monahal ilfovean cu prilejul acestui moment aniversar.

Samarineanul milostiv din Evanghelie este insusi Hristos Domnul
In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Romaniei a explicat textul Sfintei Evanghelii, care s-a citit astazi, in duminica a XXV-a dupa Rusalii, text care face referire la Pilda samarineanului milostiv.

„Aceasta Evanghelie ne arata marea milostivire a lui Dumnezeu fata de oameni si ne indeamna sa fim si noi milostivi fata de semenii nostri. Aceasta Evanghelie este plina de intelesuri duhovnicesti nu numai pentru viata noastra personala, ci si pentru mantuirea intregii lumi. Samarineanul milostiv din Evanghelie este insusi Hristos Domnul care din iubire nesfarsita pentru oameni si pentru mantuirea lor a coborat din Cer, S-a intrupat, S-a facut Om pentru a izbavi pe oameni de boala, de pacat si de moarte”, a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Iubirea milostiva a lui Dumnezeu fata de oameni se arata prin lucrarea mainilor celor milostivi
Preafericirea Sa a aratat ca textul Evangheliei de astazi i-a inspirat pe multi in savarsirea de fapte bune:„Aceasta Evanghelie ne indeamna la milostenie. Evanghelia aceasta a inspirat o multime opere filantropice in istoria crestinismului, o multime de spitale s-au numit Bunul Samarinean, iar lucrarea filantropica a Bisericii a fost numita si ea opera samarineana sau Lucrarea Bunului Samarinean. Ajutorarea batranilor, bolnavilor, copiilor, oamenilor saraci, vaduvelor, calatorilor si celor indoliati – a fost opera a Bunului Samarinean dezvoltata de Biserica de-a lungul veacurilor si de la Biserica au invatat si imparati si regii si domnitorii si voievozii sa savarseasca binele pentru a arata iubirea milostiva a lui Dumnezeu fata de oameni, iubire care se arata prin lucrarea mainilor celor milostivi”.

Omul milostiv se aseamana cu Dumnezeu Cel Milostiv
Totodata Parintele Patriarh a aratat ca „omul milostiv se aseamana cu Dumnezeu Cel Milostiv potrivit poruncii din Sfanta Scriptura Fiti milostivi precum Tatal Vostru Cel din Ceruri Milostiv este” si a indemnat la milostenie: „Acum, cand ne apropiem de Postul Nasterii Domnului, Evanghelia ne indeamna sa fim mai milostivi, acum cand se apropie sezonul rece cand o multime de oameni sunt saraci, batrani, fara sprijin, fara ajutor, fara caldura, Evanghelia ne cheama sa nu fim indiferenti, ci sa ii ajutam dupa posibilitati. Daca suntem cu luare aminte in Postul Craciunului, majoritatea Evangheliilor din Duminici ne indeamna la milostenie, la fapta cea buna, la iubirea sincera si smerita care nu umileste si care ridica pe cel cazut, incurajeaza pe cel descurajat, aduce speranta in mijlocul deznadejdii”.

Biserica nu este tribunal in care sunt judecati oamenii, ci este spital duhovnicesc in care ei se vindeca prin iubirea Preasfintei Treimi
„Casa de oaspeti, Biserica este locul unde ne vindecam de pacat prin spovedanie, prin primirea iertarii pacatelor, prin Taina Sfantului Maslu atunci cand suferim sufleteste si trupeste, dar mai ales prin Impartasirea cu Hristos Domnul, Trupul si Sangele Lui care ni se daruieste spre sanatate si mantuire, spre viata vesnica ca pregatire sau arvuna a invierii noastre si a bucuriei din Imparatia cerurilor, din Imparatia Preasfintei Treimi. Aceasta legatura dintre Hristos cel Milostiv, Biserica Sa - Casa de Oaspeti, Casa de Vindecare a vazut-o Sf. Ioan Gura de Aur care a spus Biserica nu este tribunal in care sunt judecati oamenii, ci este spital duhovnicesc in care ei se vindeca prin iubirea Preasfintei Treimi spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire”, a mai spus Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Daruri si distinctii pentru ostenitori
La finalul slujbei, Patriarhul Romaniei a evidentiat faptul ca toate aceste lucrari care s-au facut la Manastirea Pasarea incepand cu anul 2007 pana in prezent au insemnat o jertfelnicie mare si a oferit distinctii, in semn de recunostinta, tuturor persoanelor care s-au implicat in edificarea acestor lucrari.

Ordinul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” a fost daruit stavroforei Mihaela Costache, stareta Manastirii Pasarea. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost acordat stavoroforei Lucia Dumbrava, proinstareta manastirii, si schimonahiei Pulcheria Szandrowski. Ordinul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” pentru mireni, a fost acordat: familiei Marcel si Maria Ursu; familiei Corneliu si Natasa Paraschivescu; familiei Teodor si Maria Filipescu; iar Ordinul „Sanctus Strefanus Magnus” pentru mireni a fost acordat primarului comunei Branesti, Nicolae Cismaru. De asemenea, au mai fost acordate Diploma si medalia omagiala „Sfintii Imparati Constantin si Elena” unor donatori si binefacatori ai manastirii.

De asemenea, Preafericirea Sa a daruit pentru biserica manastirii o cruce de binecuvantare, o Evanghelie, un Liturghier, un Molitfelnic si mai multe carti de cult si duhovnicesti. Credinciosilor le-au fost oferite iconite reprezentand Preasfanta Treime.

Manastirea Pasarea - o manastire rugatoare, harnica si slujitoare a misiunii Bisericii noastre
Totodata Parintele Patriarh a vorbit celor prezenti despre importanta acestei manastiri de-a lungul istoriei pentru poporul roman: „Aceasta biserica a fost construita cu osardia, cheltuiala si supravegherea personala a Sfantului Calinic de la Cernica. Este cea mai mare dintre bisericile pe care le-a construit el de aceea moastele lui se afla la intrare spre inchinare astazi, ca semn de pretuire pentru sfant, pentru ctitoria pe care el a facut-o. Este necesar sa amintim faptul ca aceasta manastire este cea mai mare manastire de maici din Arhiepiscopia Bucurestilor, cu 150 de vietuitoare. Manastirea a fost in atentia Patriarhilor Romaniei, astfel incat Primul Patriarh Miron Cristea a infiintat aici o Scoala a Societatii Orfanilor de Razboi si un Institut al Surorilor de Caritate care au invatat aici cum sa aiba grija de batrani si bolnavi. Surile care au invatat aici au mers uneori si pe front pentru a ingriji de raniti. Apoi Patriarhul Justinian Marina a infiintat aici un atelier de vesminte bisericesti care functioneaza si astazi. Aici se fac vesminte, dar si racle ale sfintilor; cele mai frumoase racle care se executa in Romania sunt aici la Manastirea Pasarea. A fost infiintat aici un Seminar Teologic Ortodox Liceal ocrotit de Sfanta Filofteia si un camin pentru persoanele varstnice. Aici sunt ingrijite nu numai maici in varsta, ci si profesoare care au fost cam uitate de proprii lor copii. Este vorba de o manastire rugatoare, harnica si slujitoare a misiunii Bisericii noastre, de aceea am dorit ca impreuna cu mai multi ierarhi sa resfintim pictura, catapeteasma si icoanele acestei biserici”.

Cu prilejul acestei moment aniversar a fost imprimata la Monetaria Statului o medalie care aminteste de cei 200 de ani de existenta a manastirii si a fost lansata si o monografie a manastirii, o monografie album care a fost prezentata de catre parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor: „Monografia album care a aparut cu putin timp la Editura BASILICA pune in lumina istoria acestei manastiri, a calugaritelor, staretelor, dar si a multor personalitati care si-au legat numele de Manastirea Pasarea, unii dintre ei chiar odihnind in cimitirul manastirii. Lucrarea monografica Manastirea Pasarea – credinta, arta educatie este pregatita de multa vreme ca un dar al manastirii pentru oaspetii de astazi, pentru ierarhii care s-au ostenit slujind alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si pentru binefacatorii si pelerinii acestei sfinte manastiri”.

Maica Stareta stavrofora Mihaela Costache a rostit la final un cuvant de multumire: „Multumim Preasfintei Treimi, Maicii Domnului si Sfantului Calinic pentru toate darurile si implinirile revarsate asupra manastirii noastre. Intreaga obste va multumeste Preafericirii Voastre pentru inalta binecuvantare si participarea financiara in finalizarea tuturor lucrarilor efectuate aici. Multumim Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor pentru participarea la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie alaturi de toti preacuviosii si precucernicii parinti, de preacuvioasele maici starete si elevele seminarului nostru. In chip special intreaga obste a manastirii noastre va multumim pentru gandul cel duhovnicesc de a-l aduce in mijlocul nostru pe ctitorul acestei sfinte manastiri, Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica”.

Manastirea Pasarea, unul dintre asezamintele reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, dateaza din anul 1813, din timpul lui Caragea Voda.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Noiembrie 2013

Vizualizari: 782

Voteaza:

200 de ani de la ctitorirea Manastirii Pasarea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea pasarea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE