200 de ani de la zidirea bisericii din San-Mihai (Lokve), Serbia

Credindinciosii romani ortodocsi din Banatul Sarbesc au aniversat in Duminica a IV-a dupa Pasti implinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii cu hramul “ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a parohiei San-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcicopiei Daciei Felix.

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si la invitatia Chiriarhului locului, Preasfintitul Parinte Daniil, un sobor de cinci ierarhi din Sfantul Sinod, in frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, a luat parte la bicentenarul sfantului lacas, trecut recent printr-un amplu proces de renovare si restaurare.

Cu acest prilej, a fost oficiata slujba de tarnosire a bisericii si binecuvantarea noii picturi ce impodobeste peretii lacasului de cult, pus de acum inainte si sub ocrotirea Sfantului Ierarh Nectarie de Eghina si a Sfantului Ierarh Andrei Saguna.

Din soborul slujitorilor au facut parte Preasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Preasfintitul Siluan, Episcopul Eparhiei ortodoxe romane din Ungaria, Preasfintitul Macarie, Episcopul Eparhiei ortodoxe romane a Europei de Nord, Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, precum si numerosi preoti si credinciosi de la mai multe eparhii din tara si de la parohiile si manastirile sarbesti din zona.

In semn de pretuire fata de crediniosii ortodocsi romani din Serbia, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu a daruit bisericii parohiale din San-Mihai o particica din moastele Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei. Totodata, Inaltpreasfintia Sa a adus spre inchinare celor prezenti si racla ce adaposteste cinstitul cap al sfantului ierarh carturar.

Dupa slujba de tarnosire, soborul slujitorilor a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie pe o scena special amenajata in fata sfantului lacas, in prezenta membrilor Diplomatiei Romanesti din Serbia, a autoritatilor locale si a numerosi credinciosi atat din Banatului sarbesc, cat si din tara. Raspunsurile liturgice au fost date de Corul “ Doina Banatului ” a parohiei Timisoara-Iosefin, ce a venit insotit de un sobor de slujitori ai parohiei, condus de pr. paroh Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timisoarei.

In finalul slujbei, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu a felicitat comunitatea romaneasca din San-Mihai pastorita cu vrednicie de pr. Emanuel Tapalaga si a incredintat totodata, pe toti credinciosii ortodocsi romani din Serbia de dragostea si pretuirea fratilor romani din cadrul celorlalte eparhii a Patriarhiei Romane. Manifestarea s-a incheiat cu un program artistic sustinut de tinerii si copii din localitatea, precum si cu o agapa frateasca la care au luat parte toti cei prezenti.

Biserica din San-Mihai, rod al credintei romanilor de aici

Biserica cu hramul “ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a parohiei San-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcicopiei Daciei Felix, a fost zidita intre anii 1812-1814, de catre credinciosii ortodocsi romani din aceasta localitate, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revarsate asupra lor. Aceasta a fost zidita din piatra si caramida, in forma de nava, avand un turn clopotnita inaltat deasupra intrarii, dupa modelul bisericilor sarbesti din zona. Intre anii 2008-2014, la initiativa Parintelui Emanuel Tapalaga, paroh al acestei comunitati din anul 2007, pentru infrumusetarea sfantului lacas, s-au executat ample lucrari de restaurare. Astfel, a fost ridicat un nou turn si s-a schimbat acoperisul, s-a introdus incalzire centrala si a fost inlocuita reteaua electrica. In exteriorul bisericii s-au pictat sase icoane mari, iar interiorul sfantului lacas a fost impodobit cu pictura realizata in stil neobizantin.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 Mai 2014

Vizualizari: 606

Voteaza:

200 de ani de la zidirea bisericii din San-Mihai (Lokve), Serbia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE