4 ierarhi la hramul manastirii Sfanta Ana din Orsova

Vineri, 25 iulie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va oficia slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Sf. Ana din Orsova, care isi serbeaza hramul.

Alaturi de Parintele Mitropolit se vor afla alti trei ierarhi, membri ai Sfantului Sinod, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului și Preasfintitul Paisie Lugojeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Impreuna cu ierarhii, la ceremonia euharistica va participa un sobor de preoti si diaconi, in timp ce la strana raspunsurile vor fi date de catre grupul psaltic "Sf. Nicodim" de la Catedrala episcopala din Drobeta Turnu Severin.

Sfantul lacas a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, potrivit fagaduintei facute in timpul primului Razboi Mondial.

Asezamantul monahal a fost construit intre 1936 si 1939, perioada in care Seicaru era director al ziarului “Curentul” si deputat in Parlamentul Romaniei. In timpul comunistilor, chiliile au fost transformate in locuri de cazare, in biserica functionand o discoteca si un restaurant.

In anul 1990, Manastirea Sfanta Ana a fost preluata de proprietarul de drept, dandu-i-se si menirea pentru care a fost ridicata.

Astfel, abia in decembrie 1990, manastirea a fost sfintita de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Complexul monahal initial a fost alcatuit dintr-o biserica de lemn, cu elemente de stil traditional romanesc si chilii pe ambele parti, ansamblul avand forma literei "U". In ultimul deceniu, a mai fost construita clopotnita cu un altar de vara si un fost bloc de alimentatie publica in care functioneaza actualmente Muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza si un atelier de croitorie.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

24 Iulie 2014

Vizualizari: 681

Voteaza:

4 ierarhi la hramul manastirii Sfanta Ana din Orsova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE