5.000 de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie la Manastirea Golia

Biserica „Inaltarea Domnului“ a Manastirii Golia din Iasi a fost resfintita ieri, dupa 350 de ani de la prima tarnosire. Peste 5.000 de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie savarsita pe un podium amenajat in curtea vechii asezari monahale. Cu acest prilej, Manastirea Golia a primit al doilea hram, "Acoperamantul Maicii Domnului“.

Ctitoria veche a marelui logofat Ioan Golia, din secolul al XVI-lea din Iasi, a fost resfintita ieri, ca urmare a definitivarii lucrarilor de restraurare si infrumusetare incheiate recent. Inca de la primele ore ale diminetii mii de ieseni si-au indreptat pasii catre Biserica „Inaltarii Domnului“ a Manastirii Golia pentru a fi partasi la momentul solemn care s-a petrecut la implinirea a 350 de ani de la sfintire. Credinciosii au infruntat frigul si ploaia si s-au rugat in timpul celor doua slujbe, apoi au asteptat la rand pentru a intra in sfantul altar. Slujba de resfintire a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de IPS Vasilios, Mitropolit de Elassona si Muntele Olimp, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, PS Atenagora, Episcop de Sinope, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, si de PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Lucrarile vor continua la pictura Manastirii Golia

Dupa slujba de resfintire, Parintele Patriarh Daniel a amintit ca de-a lungul timpului Manastirea Golia a fost reparata si restaurata de mai multe ori. De asemenea, Intaistatatorul Bisericii noastre a mai amintit ca in ziua sfintirii unei biserici, credinciosii pot intra in sfantul altar pentru a saruta Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa, „cerand ca Dumnezeu sa sfinteasca viata noastra“. „S-au facut consolidari, dar pictura bisericii trebuie curatita. Inalt Preasfintitul Parinte Teofan a spus ca
s-ar putea vedea pictura care a fost inaintea acesteia si care a fost acoperita de actuala pictura oarecum renascentista. Daca se gaseste o pictura bizantina sau originala, atunci ea va fi scoasa in evidenta. Pana atunci este nevoie ca in aceasta biserica sa se continue savarsirea sfintelor slujbe“, a spus PF Daniel, care a amintit ca al doilea hram al Bisericii Manastirii Golia va fi, incepand de ieri, „Acoperamantul Maicii Domnului“. Parintele Mitropolit Teofan a multumit Patriarhului Bisericii noastre pentru osteneala de a veni la resfintirea Manastirii Golia pentru a incununa lucrarile initiate de Preafericirea Sa, in timpul pastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. La finalul slujbei, Parintele Patriarh Daniel a acordat mai multe distinctii si ordine celor care au sprijinit demersurile si reconsolidarea Manastirii Golia. Arhim. Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia, a primit Crucea patriarhala. Parintele staret si-a indreptat gandul de recunostinta fata de persoanele si institutiile care l-au ajutat, apreciind in mod deosebit sprijinul pe care Intaistatatorul Bisericii noastre l-a acordat, in vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Manastirii Golia.

Sursa: mmb.ro

18 Octombrie 2010

Vizualizari: 611

Voteaza:

5.000 de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie la Manastirea Golia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE