52 de ani de la trecerea la cele vesnice a poetului Vasile Militaru

Vineri, 8 iulie, se implinesc 52 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Vasile Militaru, autodidact, functionar in Ministerul Lucrarilor Publice, poet si scriitor roman nationalist.

Nascut intr-o familie foarte saraca de tarani (plugari), face doar patru clase. Debuteaza cu versuri la 15 ani. Primul volum de versuri, Strop de roua, ii apare in 1919. Fiind remarcat de mai multi oameni de cultura (Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Vlahuta, Duiliu Zamfirescu) incepe sa publice in ziarul Universul intre anii 1927–1930.



Devine cunoscut printr-o serie de fabule publicate in revistele Drum Nou si Porunca Vremii. Temele predilecte ale poeziei sale sunt ortodoxia, nationalismul, oamenii simpli, satul romanesc. Pentru volumul Psaltirea in versuri (1939) va fi premiat de Academia Romana.

Opera sa de capatai ramane Divina zidire, la care a lucrat peste 25 de ani. Divina Zidire reprezinta Biblia versificata si ilustrata. In perioada interbelica devine unul dintre cei mai populari oameni de cultura din tara. S-a casatorit cu Ecaterina (Telly) Barbu si au locuit in Bucuresti.

Dupa instaurarea comunismului, poetul reuseste sa scape ani de-a randul de valurile succesive de arestari. Insa la un moment dat i se cere sa-si foloseasca talentul literar in slujba comunismului.

Refuzul sau a fost categoric. Ca urmare a acestui refuz, datorita trecutului sau legionar si a operei sale religioase, este arestat la 8 ianuarie 1959. Detentia o face la Pitesti, unde va fi torturat crunt in ciuda faptului ca la data arestarii avea 74 de ani. De la Pitesti este transferat la inchisoarea din Craiova, unde se va judeca si procesul sau. Sentinta a fost data la 20 iunie 1959. Tribunalul Militar din Craiova l-a condamnat la 20 de ani de temnita grea pentru crima de uneltire contra oranduirii sociale; la 12 ani de inchisoare corectionala pentru delictul de detinere de publicatii interzise; la 10 ani de degradare civila, confiscarea totala a averii personale plus obligatia de a plati 1000 lei cheltuieli de judecata. Batranul Vasile Militaru in varsta de 74 ani a primit o condamnare de 32 ani, urmand sa iasa din inchisoare la varsta de 106 ani. Securitatea a incendiat toate manuscrisele gasite la domiciliul poetului. Vasile Militaru este autorul real al celebrei poezii A venit aseara mama, dedicata prietenului sau George Enescu in 1930 si atribuita mult timp (70 de ani) lui George Cosbuc. A fost bun prieten cu Sandu Tudor. Poetul crestin Vasile Militaru a trecut la cele vesnice la 8 iulie 1959 in Penitenciarul Ocnele Mari.

Sursa: Radio Reintregirea
 

.

08 Iulie 2011

Vizualizari: 751

Voteaza:

52 de ani de la trecerea la cele vesnice a poetului Vasile Militaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE