69 de candidati la examenul de capacitate preoteasca al Arhiepiscopiei Iasilor

La Centrul eparhial Iaşi va avea loc în perioada 10-31 martie 2015 examenul de capacitate preoţească pentru absolvenţii de învăţământ teologic, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Iaşilor, doritori să devină slujitori ai sfintelor altare.

La examen s-au înscris 69 de candidaţi, care trebuie să susţină o probă scrisă, urmată de proba orală. Comisia de examinare este compusă din părinţi profesori de specialitate şi părinţii consilieri de la Centrul eparhial, preşedinte fiind Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Mai multe detalii ne-a oferit părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Importanţa acestui examen este dată de faptul că cei care vor promova vor fi hirotoniţi, în măsura posibilităţilor şi în măsura parohiilor vacante, chiar dacă majoritatea sunt formate din comunităţi mici. Hirotonia şi numirea la parohii va fi condiţionată şi de numărul de contribuţii de la bugetul de stat pentru salarizarea personalului clerical.

Examenul va consta în principal din două probe: o probă scrisă, care va avea loc mâine, 10 martie, în sala de lectură a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, iar de pe data de 12 martie candidaţii vor fi programaţi pe serii în vederea susţinerii unui interviu şi a probei orale. Rezultatul probei scrise va avea o pondere de 40% în calculul mediei examenului. Proba orală va fi susţinută succesiv în faţa a 3 comisii, care vor examina candidaţii după următoarele discipline: Sistematică şi Biblică, Administrativă, Omiletică şi Catehetică. Rezultatele în urma examenului oral susţinut în faţa celor 3 comisii vor fi adunate şi împărţite la 3, obţinând astfel nota la examenul oral. Această notă va avea o pondere în calculul mediei examenului de 60%. Vor fi declaraţi admişi candidaţii care obţin minimum nota 6,00 la fiecare probă de examen şi media examenului de capacitate minimum 7,00. Media generală de titularizare rezultă din media examenului de licenţă, media celor patru ani de studii şi media examenului de capacitate preoţească, împărţite la trei“.

Valabilitatea examenului de capacitate preoţească este de un an, iar pentru cei care au obţinut media peste 9, doi ani, conform Hotărârii Sfântului Sinod nr. 7764/10.07.2013.


Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Martie 2015

Vizualizari: 586

Voteaza:

69 de candidati la examenul de capacitate preoteasca al Arhiepiscopiei Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE