80 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca

In luna noiembrie a acestui an se Implinesc 80 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, va organiza Intre 2-3 noiembrie o serie de manifestari religioase si culturale.

Sarbatoarea va debuta sambata, 2 noiembrie, cu un simpozion intitulat „Mitropolia de la Feleac, 525 de ani de la prima mentiune documentara“. Duminica, 3 noiembrie In Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca va fi oficiata Sfanta Liturghie In sobor de ierarhi, preoti si diaconi. La aceste evenimente cultural-religioase va lua parte si ierarhul nostru, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.



"Pe 3 noiembrie se Implinesc 80 de ani de cand a fost sfintita Catedrala noastra mitropolitana, prin ravna, prin osardia Episcopului Nicolae Ivan si a celor ce l-au sprijinit. Aceasta lucrare frumoasa si foarte importanta pentru municipiul Cluj-Napoca era desavarsita In 1933 si a urmat sfintirea ei“, a spus IPS Mitropolit Andrei, care a adaugat ca In cinstea acestei aniversari se vor organiza mai multe manifestari.

"Vom da slava Lui Dumnezeu si ne vom aduce aminte cu drag de Inaintasii nostri care ne-au propovaduit Cuvantul Lui Dumnezeu“, a mai spus ierarhul.

Asezata In centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala arhiepiscopala a Vadului, Feleacului si Clujului a fost construita Intre anii 1923-1933, din initiativa si cu contributia speciala a vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La Inceput de secol XX s-a reusit atat construirea Catedralei eparhiale din inima Clujului, cat si reactivarea stravechiului scaun episcopal de la Vad si Feleac. De la acest eveniment istoric se Implinesc In acest an, 525 de ani. Episcopia de la Vad, Infiintata acum mai bine de 500 de ani, este precursoare a Arhiepiscopiei si Mitropoliei.

Sursa: basilica.ro

.

01 Noiembrie 2013

Vizualizari: 599

Voteaza:

80 de ani de la sfintirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE