85 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

S-au implinit 85 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea

Pe numele de mirean Elie Cristea, Miron Cristea a fost si prim-ministru al Romaniei intre 1938 - 1939 si membru al Academiei Romane. Nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, judetul Harghita, Miron Cristea a urmat cursurile Institutului teologic-pedagogic din Sibiu si Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta. A intrat in monahism la Manastirea Hodos Bodrog, ajungand in scurt timp ieromonah si apoi protosinghel. In noiembrie 1909, a fost ales episcop al Caransebesului. A participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, si a fost membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat actul unirii la Bucuresti. In anul 1919, a devenit membru de onoare al Academiei Romane si a fost ales mitropolit primat al Romaniei intregite.

In februarie 1925, a fost numit patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane fiind instalat in acelasi an, la 1 noiembrie.

Pe parcursul vietii Sale, patriarhul Miron Cristea s-a implicat activ in rezolvarea problemelor cu care se confrunta Biserica, dar si societatea, in general.

Intre realizarile sale de marca amintim: alcatuirea Statutului de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, in 1925, construirea Palatului Patriarhal, reaparitia revistei 'Biserica Ortodoxa Romana'. Patriarhul Miron Cristea a initiat aparitia revistei 'Apostol', un organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor, s-a ingrijit de tiparirea Bibliei, s-a implicat in editarea de noi editii a Noului Testament, a infiintat un Seminar pentru orfanii de razboi, la Campulung-Muscel, seminar care a primit numele de 'Miron Patriarhul', a realizat si infiintat Academia de Muzica Religioasa din Bucuresti, in anul 1926 si a sprijinit o serie de tineri teologi la studii peste hotare.

In localitatea natala, Toplita, a ctitorit schitul de lemn cu hramul 'Sfantul Ilie'.
Miron Cristea a trecut la cele vesnice in data de 6 martie 1939, la Cannes, in Franta, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala din Bucuresti.

Sursa: Radio Reintregirea
 

02 Noiembrie 2010

Vizualizari: 463

Voteaza:

85 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE