9 Decembrie - Ziua Internationala a Cantului Coral

 

Toleranta, pace si intelegere, acesta este mesajul pe care aproape 50 de formatii corale vor incerca sa-l transmita romanilor duminica, 9 decembrie, Ziua Internationala a Cantului Coral. Apelului, facut de Federatia Internationala a Muzicii Corale, au raspuns orasele Bucuresti, Timisoara si Iasi, ultimul pentru a 7-a oara consecutiv.

 

Detalii despre acest eveniment aflam de la domnul Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, amfitrionul concertului de la Bucuresti:

 

- De cand se sarbatoreste, in intreaga lume si in Romania, Ziua Internationala a Cantului Coral?

 

- Ziua Internationala a Cantului Coral este un eveniment lansat in anul 1991 de Federatia Internationala a Muzicii Corale, la initiativa compozitorului Alberto Grau din Venezuela, si are loc intotdeauna in a doua duminica a lunii decembrie. Cu acest prilej, milioane de oameni din toate colturile lumii se unesc intr-un singur suflet prin unica si invizibila legatura creata de cantul coral. Daca anul trecut, aproximativ 200.

000 de coristi din aproape 30 de tari si-au unit glasurile in cadrul acestei frumoase manifestari, organizatorii si-au propus ca in 2007 sa fie implicate 70 de tari. In Romania, Ziua Internationala a Cantului Coral a fost sarbatorita pentru prima data in anul 2000 cand, la initiativa Fundatiei Culturale ''Sound'', pe care o conduc, in douasprezece localitati s-au desfasurat impresionante manifestari corale la care au concertat dupa calculele noastre 2200 de cantareti si au participat circa 5000 de spectatori. Conceputa ca o incercare de sensibilizare a opiniei publice prin forta unificatoare a cantului coral, sarbatoarea prilejuieste artistilor profesionisti si amatori romani, intrarea in marea familie a celor care cred in pace si intelegere, refuzand discriminarea, singuratatea, instrainarea si orice bariera de comunicare. Avantajul faptului ca aceasta zi a fost programata in luna decembrie este acela ca pot participa atat formatii cu un grad inalt de performanta cat si formatii de amatori care, in mod obisnuit, au in programele lor colinde si cantece traditionale de Craciun.

 

- Cum va fi marcata Ziua Internationala a Cantului Coral in Romania, duminica 9 decembrie?

 

- La Bucuresti, concertul este organizat de Directia Formatii Muzicale si de Redactia Muzicala a Societatii Romane de Radiodifuziune. Acest eveniment va avea loc la Sala Radio incepand cu ora 18:00. Amfitrionii serii vor fi membrii Corului de Copii Radio condusi de mine si de pianista Camelia Chitibea. Invitatii nostri sunt: Corul de camera ''DA CAPO'', dirijor Grigore Cudalbu; Corul de fete ''EUTERPE'', dirijor Georgeta Aldea; Grupul coral barbatesc TEODOXA din Constanta, dirijat de Dan Vacarescu si Corul National de Camera MADRIGAL, Dirijor-fondator Marin Constantin, dirijorul concertului Anna Szabo. Sunt formatii care au pregatit un repertoriu apropiat de tinta acestei manifestari, care anul acesta are ca motto "toleranta, pacea si intelegerea". Repertoriile alese sunt in general repertorii spirituale. Din programul serii nu vor lipsi cantecele de Craciun si colindele, cantecele religioase, de la monodia bizantina la creatii contemporane. La Timisoara, concertul va avea loc in sala de spectacole a Colegiul          National de Arta ''Ion Vidu'', unde exista una dintre salilie cu cea mai buna acustica din tara, si va fi sustinut de 6 formatii corale: Corul de fete al Colegiului ''Ion Vidu'', Corul Liceului ''Logos'', Corul Liceului Baptist, Corul de femei ''Carmina Dacica'', Corul Catedralei Mitropolitane si Corul Facultatii de Muzica. La Iasi, Ziua Internationala a Cantului Coral se va sarbatori prin concerte intregul week-end, numarul formatiilor programate pana acum ridicandu-se la 37. Concertele vor avea loc la sala Colegiului de Arta, alte activitati aferente acestui eveniment urmand sa aiba loc la Palatul Culturii, la Biblioteca ''Gh. Asachi'', la Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German si la Consiliul Britanic, in cadrul diferitelor muzee si la sediul Inspectoratului Scolar al Judetului Iasi.

 

Ne bucura faptul ca Romania da un semnal si in acest an prin participarea la acest eveniment si ca vom contribui la atingerea tintei organizatorilor, si anume de a aduna 70 de natiuni care, in data de 9 decembrie, vor sarbatori in acest fel Ziua Internationala a Muzicii Corale.

 

Dorina Zdroba

 

 

.

08 Decembrie 2007

Vizualizari: 1238

Voteaza:

9 Decembrie - Ziua Internationala a Cantului Coral 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE