99 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist

La 7 februarie 2014 se implinesc 99 de ani de la nasterea celui de-al cincilea intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist. Astazi, in Catedrala Patriarhala, dupa Sfanta Liturghie, a fost oficiata slujba de pomenire la mormantul Parintelui Patriarh Teoctist.



S-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria Voronei.

Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti. La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi. De-a lungul timpului devine, pe rand, Episcop-vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

Dupa moartea Patriarhului Iustin, la 9 noiembrie 1986 a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.

Cel de-al 5-lea intaistatator al Bisericii noastre a detinut numeroase ordine bisericesti, primite din partea Patriarhiilor Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei, Serbiei, a Arhiepiscopiilor Greciei, Ciprului, Cehoslovaciei, Finlandei si din partea Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea. In mai 1999, a primit, din partea Statului roman, ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.

Dincolo de numeroasele distinctii si de bogata activitate, Patriarhul Teoctist a ramas in constiinta romanilor ca un pastor cu chipul si vocea blande, un om al bucuriei.

Patriarhul Teoctist a pastorit Biserica Ortodoxa Romana vreme de peste doua decenii. A trecut la Domnul la 30 iulie 2007, fiind inmormantat in Catedrala patriarhala.

Sursa: basilica.ro

.

07 Februarie 2014

Vizualizari: 556

Voteaza:

99 de ani de la nasterea Patriarhului Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE