A debutat Atelierul de formare pentru tinerii preoti hirotoniti din Arhiepiscopia Iasilor

Timp de doua saptamani, Centrul social-cultural „Sfantul Ilie“ al Manastirii Miclauseni va gazdui Atelierul de formare pentru tinerii preoti hirotoniti din Arhiepiscopia Iasilor, ajuns deja la cea de-a treia editie. Programul a debutat luni, 25 august 2014, de la primele ore ale diminetii, cu oficierea Sfintei Liturghii in biserica Manastirii Miclauseni de catre Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In perioada 25 august-5 septembrie 2014, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan, Sectorul Educational al Arhiepiscopiei Iasilor, prin Centrul de formare si inovare al Fundatiei „Varlaam Mitropolitul“ si in parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, organizeaza la Centrul Social-Cultural „Sfantul Ilie“ al Manastirii Miclauseni un atelier de formare pentru tinerii preoti proaspat hirotoniti din Arhiepiscopia Iasilor.



„Cu ajutorul lui Dumnezeu, este al treilea an cand Arhiepiscopia Iasilor, prin Centrul de formare si inovare al Fundatiei «Varlaam Mitropolitul» si alaturi de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, organizeaza aceste cursuri pentru tinerii preoti proaspat hirotoniti. Atelierul de formare a fost de la inceput un gand al Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, care a dorit ca, inainte de instalarea preotilor in parohii, acestia sa participe la niste cursuri care sa puna un accent deosebit pe dimensiunea practica a slujirii preotesti, prin ateliere experentiale si prin intalniri cu preoti care au deja experienta si care sunt capabili sa expuna experienta dobandita si sa o sintetizeze. M-am bucurat foarte mult observand deschiderea tinerilor preoti in ceea ce priveste acumularea si invatarea de noi lucruri si experiente, deschidere care ne incurajeaza sa continua m aplicarea acestui format si la alte categorii de preoti, cum ar fi, de exemplu, participantii la cursurile de acordare a gradelor preotesti. Nadajduiesc ca aceasta lucrare sa aduca un plus de valoare si de concretete dorintei si entuziasmului acestor tineri preoti de a sluji lui Dumnezeu si, de ce nu, sa ne aduca si noua, organizatorilor, un plus de innoire a vietii si a slujirii” a declarat parintele arhimandrit Hrisostom Radasanu, consilier educational al Arhiepiscopiei Iasilor.

Atelierul de formare a debutat luni cu Sfanta Liturghie oficiata de IPS Parinte Teofan in biserica manastirii de maici Miclauseni, slujba la care au slujit toti cei 20 de preoti participanti si in cadrul careia tanarul diacon Calin Mardar a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Timus, comuna Avrameni, Protopopiatul Saveni. Dupa oficirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a participat la o discutie cu tinerii preoti, raspunzandu-i fiecaruia la cate o intrebare.

Cine sunt invitatii Atelierului de formare
In zilele urmatoare, evenimentul de la Miclauseni se va bucura de prezenta a numerosi preoti cu experienta, veniti atat din tara, cat si din strainatate, dupa cum ne-a declarat pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de Formare si Inovare patronat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor: „La aceasta a treia editie, avand in vedere experienta anilor precedenti, cautam sa echilibram programul celor doua saptamani, astfel incat aceste zile sa reprezinte un castig substantial pentru participanti. Avem in vedere un echilibru intre cursuri, prelegerile profesorilor invitati din tara si din strainatate si atelierele practice, in care participantii sa poata interactiona direct cu ceea ce s-a prezentat teoretic. Avem invitati de marca in cadrul atelierului nostru de formare: arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staret al Manastirii Sfintii Trei Ierarhi, arhim. Hrisostom Radasanu, Consilierul educational al Arhiepiscopiei Iasilor, arhim. Damaschin Luchian de la Manastirea Sihastria Putnei, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultatii de Teologie din Iasi, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, pr. dr. Razvan Andrei Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe romane „Sfanta Parascheva“ si „Sfanta Genoveva“ din Paris, pr. dr. Ioan Florin Florescu din Scotia, pr. prof. dr. Dragos Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sf. Vasile cel Mare» din Iasi, impreuna cu sotia sa, doamna preoteasa Daniela Bahrim, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare si consiliere «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil» din Iasi, maica Rafaela, tot de la Centrul de formare si consiliere «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil» din Iasi. Nu in ultimul rand, trebuie sa subliniem faptul ca Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan a fost si va fi prezent la acest atelier de formare, savarsind Sfanta Liturghie arhiereasca si raspunzand la toate intrebarile si nelamuririle tinerilor preoti participanti”.

Programul zilelor de curs se va desfasura dupa urmatoarele repere: rugaciune, prelegeri invitati, sesiuni de dialog cu participantii cu referire la continutul prezentat, lecturi ghidate, seminarizarea temelor folosind experiente personale.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.

28 August 2014

Vizualizari: 660

Voteaza:

A debutat Atelierul de formare pentru tinerii preoti hirotoniti din Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE