A doua biserica pentru romanii din Timoc-Serbia a fost binecuvantata

A doua biserica pentru romanii din Timoc - Serbia a fost binecuvantata ieri, 22 noiembrie, in satul Isacova, aflat in componenta comunei Ciupria din Valea Moravei.

Lacasul de cult a fost construit in timp record si va purta hramul Sfintilor Mucenici Montanus Preotul si sotia sa Maxima din Singidunum. Slujba a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Daniil, Episcop loctiitor al Daciei Felix, impreuna cu Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria.

Parintele protopop de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici a declarat pentru Radio TRINITAS: „Cu voia lui Dumnezeu, pe valea Moravei, in parohia noastra, parohia ortodoxa romana, din satul Isacova, s-a savarsit Sfanta Liturghie si binecuvantarea bisericii din localitate, pentru ca de acum incolo sa se poata sluji in ea. Am mai avut un motiv de bucurie, pentru ca maicutele de la Manastirea Sf. Ana din Orsova impreuna cu maica stareta, ne-au cantat la Sfanta Liturghie. Dupa Sfanta Liturghie am mai avut o mare bucurie: l-am botezat pe primul copil in biserica pe care tocmai am binecuvantat-o si care este inchinata Sfintilor Mucenici Montanus si Maxima, stramosi ai nostri, astfel, am simtit o mare bucurie duhovniceasca.”

In regiunea Valea Timocului din Serbia locuiesc peste 250 de mii de romani, nerecunoscuti ca minoritate de autoritatile statului sarb. Ei nu beneficiaza de scoli si publicatii in limba materna si, pana in anul 2004, nu aveau parte nici de slujbe in romaneste. In acel an parintele Boian Aleksandrovici a ridicat prima biserica pentru romanii timoceni, cu slujire in limba romana. Pentru acest motiv, protopopul Daciei Ripensis se afla, pana in prezent, intr-un permanent conflict cu autoritatile ecleziale sarbe.

Sursa:basilica.ro

23 Noiembrie 2009

Vizualizari: 247

Voteaza:

A doua biserica pentru romanii din Timoc-Serbia a fost binecuvantata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE