A XVIII-a editie a Zilelor Europene ale Patrimoniului la Rm.Valcea si Calimanesti

In zilele de 18 si 19 septembrie, in Ramnicu Valcea si Calimanesti va avea loc cea de-a XVIII-a editie a Zilelor Europene ale Patrimoniului. Evenimentul va demara sambata cu simpozionul „Conservarea patrimoniului valcean – factor de pastrare a identitatii culturale”, incepand cu orele 11.00 in Sala de conferinte a Complexului Cultural-Religios „Sfantul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lucrarile Simpozionului vor debuta cu cuvantul Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, urmat de alocutiunile sustinute de domnul Petre Ungureanu, Prefectul Judetului Valcea, Prof. drd.

Florin Epure, director DJCPN Valcea, Arhim. dr. Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Eparhia Ramnicului si Staret al Manastirii Cozia si domnul Nicolae Almasi, din partea Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei – Centrul local Mircea cel Batran.

In continuare vor fi sustinute mai multe prelegeri dupa urmatorul program:
- prof. Claudiu Tulugea – Programul de inventariere si delimitarea siturilor arheologice si monumentelor istorice din judetul Valcea in anul 2010;
- Arhg. Mariana Iosifaru, Ionut Tutulescu si Ovidiu Parausanu – Noi cercetari arheologice efectuate in judetul Valcea,
- Arh. Cristina Miu, Cristinel Vlad si Dan Paraschiv – Conservare si punere in valoare vestigii in parcul Mircea cel Batran;
- Sociolog Ligia Rizea – S.O.S Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ocnele Mari;
- Arh. Alexandru Nancu – Biserica de lemn „Sfantul Nicolae” din Anghelesti, monument de secol XVII;
- Ionut Dumitrescu – Consideratii privind arhitectura traditionala din judetul Valcea;
- Inspector Adriana Popa – Obiectivele Inspectoratului de Politie in vederea protejarii patrimoniului cultural national;
- Locotenent-colonel Gheorghina Doru – Masuri de urgenta si evaluarea pagubelor dupa seisme la obiectivele de patrimoniu.

In cadrul simpozionului va avea loc si o expozitie de carte veche din fondul de patrimoniu al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Tot sambata, de la ora 19.30, la Castrul roman Arutela, Poiana Bivolari, Pausa – Calimanesti vor avea loc spectacol de lumini si proiectie – secvente din filmele artistice Dacii si Columna.

A doua zi, de la ora 10.00, la acelasi castru roman din Calimanesti vor avea loc mai multe manifestari: un colocviu privind istoria Castrului roman Arutela si a Limesului Alutanus, o tabara de creatie artistica, jocuri si concursuri si un program folcloric.

„Avem inca un patrimoniu bogat si variat. Manastirile si schiturile valcene, ctitorii voievodale, clericale sau bisericesti sunt capodopere ale artei si arhitecturii romanesti care poarta amprenta celor mai importante evenimente ale istoriei noastre. Scopul evenimentelor Zilelor Europene ale Patrimoniului este de a antrena cat mai multi cetateni la cunoasterea si respectarea patrimoniului lor cultural. In aceasta zi trebuie sa fie deschise doar monumentele sau siturile care de obicei nu sunt accesibile publicului”, a precizat Florin Epure, director Directia Judeteana de Cultura.

Sursa: arhiram.ro

.

17 Septembrie 2010

Vizualizari: 605

Voteaza:

A XVIII-a editie a Zilelor Europene ale Patrimoniului la Rm.Valcea si Calimanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE