Aducerea moastelor Sf. Ioan Cel Nou


Aducerea moastelor Sf. Ioan Cel Nou

Dorinta de sfintenie a romanilor a creat sarbatori care nu exista la alte popoare. Sentimentul implinirii duhovnicesti prin apropierea de cele sfinte a facut ca aducerea moastelor Sfintului Ioan Cel Nou la Suceava sa devina o sarbatoare cu totul aparte si cinstita cu sfintenie

 

Moastele martirului Ioan au fost aduse de domnitorul Alexandru Cel Bun la 1415 si asezate la Suceava, in fosta capitala a Moldovei. Din 1415 si pina astazi moastele sfintului au parasit de mai multe ori Suceava pentru a fi ocrotite din calea cotropitorilor si fiecare aducere a moastelor din exil era sarbatorita in fosta cetate de scaun a Moldovei ca o biruinta a Binelui asupra raului, ca o victorie a luminii asupra intunericului. De aceea, sarbatoarea de astazi este una care aminteste moldovenilor pagini triste din istoria lor, cind urcau moastele pe un car tras de boi si plecau cu ele in pribegie.

Chiar daca prezentul este mult diferit din punct de vedere spiritual fata de trecut, iar romanii de astazi au devenit cu totii un popor de turisti si sfintenia abia pilpie ici - colea, aceasta sarbatoare ne trezeste amintiri, pentru unii nebanuite. Aducerea moastelor Sfintului Ioan dupa ce trecea urgia razboiului sau valul crud al tatarilor era o adevarata "Intrare in Ierusalim", racla sfintului fiind adusa in cetate pe brate, cu alai de preoti si episcopi si primita cu cintece de bucurie de credinciosi. Intrarea moastelor in cetate crea acel fior sacru al intilnirii omului cu divinitatea. Vestea aducerii moastelor se raspindea pina departe in Tara de Jos, in tinuturile Vrancei.

Valentin Musca
Sursa: ziaruldevrancea.ro

.

23 Iunie 2008

Vizualizari: 1332

Voteaza:

Aducerea moastelor Sf. Ioan Cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE