Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei

In data de 1 februarie 2014, la Alba Iulia a avut loc reuniunea anuala a Consiliului si Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Intalnirea a debutat cu o slujba de multumire oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta membrilor Adunarii Eparhiale si a invitatilor.

Lucrarile inaltului for de conducere al Eparhiei au fost deschise de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Inaltpreasfintia Sa, in alocutiunea sustinuta, a adresat membrilor prezenti o calduroasa urare de bun venit si a subliniat importanta Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei ca celula a corpului eclesial al Romaniei, institutie ce sustine impreuna - lucrarea clerului si a credinciosilor la edificarea Trupului lui Hristos.

Intalnirea a continuat cu prezentarea rapoartelor celor patru sectoare ale eparhiei: administrativ-bisericesc, economic, cultural si social-misionar, dupa cum urmeaza: Parintele Eugen Moldovan, consilier admistrativ-bisericesc, a prezentat activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei pe plan pastoral-misionar, administrativ si cultic in anul care a trecut, precum si activitatea pe mai multe planuri a Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei: situatia prezentei Ierarhului la sinoade, audiente, intalnirile de lucru cu Preacucernicii Parinti Protopopi, cu staretii, staretele si duhovnicii din manastirile eparhiei, conferintele, simpozioanele, evenimentele si intalnirile la care a participat. De asemenea, a evocat tematica anului omagial 2013 si evenimentele desfasurate in judetele Alba si Mures, a prezentat situatia parohiilor si a manastirilor, a hirotoniilor, hirotesiilor, acordarea de ranguri si tunderile in monahism.

Consilierul economic, Arhidiaconul Rafael Orzeiu, a prezentat dinamica fondurilor eparhiale, contributiile din partea institutiilor statului, din partea credinciosilor si din venituri proprii. A trecut apoi in revista situatia lucrarilor la noul complex de cladiri de la Schitul "Sfantul Lazar" si la cladirile din campusul Seminarului Teologic Ortodox "Sfantul Simion Stefan" din Alba Iulia, a prezentat situatia verificarilor financiare si de gestiune la parohii, situatia tipariturilor si a pelerinajelor. In paralel, a fost prezentat capitolul legat de cheltuielile Arhiepiscopiei in anul precedent, precum si nivelul donatiior si al ajutoarelor financiare acordate de Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei in anul 2013. Ultimele doua capitole ale raportului au fost rezervate situatiei cimitirelor eparhiale si planului de activitati pentru anul 2014.

Activitatea sectorului cultural al Eparhiei Alba Iulia a fost prezentata de Parintele Florin-Spiridon Croitoru, consilier cultural, care, plecand de la definirea actului de cultura si a importantei lui in lumea contemporana, a prezentat principalele directii ale sectorului cultural al Arhiepiscopei. A fost descrisa situatia invatamantului religios si a profesorilor de religie din judetele Alba si Mures, activitatea Seminarului Teologic Ortodox, a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia si a Scolii Doctorale, a Bibliotecii eparhiale, a Editurii si a Radio-ului Reintregirea, misiunea cu tinerii si activitatea catehetica. Un capitol important al raportului a fost rezervata patrimoniului cultural-bisericesc de la Centrul eparhial si parteneriatului dintre Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei, Consiliul Judetean Alba si Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. In incheiere, au fost amintite activitatile culturale desfasurate in anul 2013 in judetele Alba si Mures si proiectele pentru anul in curs.

Parintele consilier Nicolae-Calin Ignat, coordonatorul sectorului social-misionar, a subliniat faptul ca anul 2013 a fost un an de stabilitate, in care s-a reusit continuarea misiunii sociale in cuprinsul Eparhiei. Parintele consilier a prezentat apoi structura organizatorica actuala a sectorului social-misionar, ampla implicare a Eparhiei noastre in ajutorarea semenilor, situatia veniturilor si a cheltuielilor, precum si cele mai importante activitati din anul 2013, intre care se individualizeaza reluarea proiectul european "Reteaua inter - regionala de centre educationale".

In incheiere, dupa mai multe interventii din partea invitatilor, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a rostit un cuvant de apreciere pentru actiunile desfasurate pe parcursul anului trecut, subliniind ca "la Adunarea Eparhiala, s-a evidentiat bogata activitate desfasurata in diversele sectoare ale Eparhiei. Din darile de seama ce au fost prezentate, am inteles ca prin conlucrare jertfelnica cu Hristos, Capul Bisericii, putem fi celule vii si roditoare spre zidirea Corpului eclezial, adica Trupul tainic al lui Hristos. Cu totii am constatat ca acest timp trecator e pretios, si trebuie sa-I dam Mantuitorului nostru fiecare clipa, lasandu-L pe El sa ne organizeze viata. Fiind umili, ascultatori si plini de zel in slujirea lui Hristos si a Bisericii Sale, putem contribui la starpirea raului din societate si la cultivarea binelui, care vindeca si regenereaza realitatea inconjuratoare."

Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei este, potrivit Statutului de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, organismul deliberativ pentru problemele administrative, economice, culturale, social-filantropice si patrimoniale ale eparhiei. Ea se compune din 30 de reprezentanti ai clerului si credinciosilor, in proportie de o treime preoti si doua treimi mireni, cu o viata morala si religioasa impecabila, alesi pe o perioada de patru ani si prezidati de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Pr. Florin Croitoru
Sursa: Radio Reintregirea

08 Februarie 2014

Vizualizari: 634

Voteaza:

Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE