Aniversare si pelerinaj in orasul Mizil

Credincioşi din oraşul prahovean Mizil au participat ieri, 27 septembrie, la sărbătoarea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, care a împlinit 150 de ani de la construirea locaşului de cult. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, iar pentru mângâierea credincioşilor a fost adusă spre cinstire racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.

Evenimentele festive, dedicate împlinirii celor 150 de ani de la zidirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul prahovean Mizil, Protoieria Urlaţi, au culminat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim Sinaitul a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale pericopei evanghelice duminicale şi a subliniat continuitatea lucrării Mântuitorului Iisus Hristos de a chema pe oameni la dobândirea Împărăţiei cerurilor de către Biserica întemeiată de El Însuşi. „Corabia în care a urcat Hristos pe marea Galileii, ca să propovăduiască, a rămas pe mai departe în tradiţia creştină ca un simbol al Bisericii şi, iată, astăzi sărbătorim 150 de ani de la zidirea acestei biserici, în continuitate de la corabia în care a urcat Domnul Hristos, corabie care călătoreşte pe marea cea învolburată a neamurilor, cu toate curentele, cu toată istoria şi cu toate încercările omeneşti spre limanul mântuirii, spre cortul salvării sau spre zările cele neînserate ale Împărăţiei lui Dumnezeu. Corabia este simbolul Bisericii, iar Hristos este Cel Care ne asigură că această corabie a Bisericii, care a avut de înfruntat nenumărate greutăţi în decursul istoriei sale, de când Hristos a întemeiat-o şi a predat-o Apostolilor până astăzi şi până la sfârşitul veacurilor, va ajunge cu siguranţă la limanul mântuirii”, a precizat Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

O biserică dintr-o localitate cu o istorie îndelungată, a mai spus ierarhul, arată nu doar simbolul dragostei ctitorilor şi localnicilor faţă de Dumnezeu, ci mai ales temelia pe care, şi în jurul căreia viaţa creştină a unei comunităţi s-a dezvoltat şi continuă această lucrare duhovnicească. „Împlinirea celor 150 de ani de la zidirea bisericii este un prilej de sărbătoare, ce reuneşte o comunitate creştină dinamică, rodnică, plină de dragoste, în care am fost foarte bucuros ca să văd vlăstarele cele tinere, adică copiii, care sunt foarte bine educaţi, participanţi la Sfânta Liturghie şi pregătiţi ca să primească Sfintele Taine. O parohie şi o biserică a lui Dumnezeu vie pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o felicită prin noi şi îi doreşte sănătate şi o activitate rodnică şi frumoasă mai departe”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a mai oficiat slujba de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor locaşului de cult, slujba de polihroniu şi a rostit rugăciunea de mulţumire. Mulţumiri au mai fost adresate de pr. protoiereu Ionuţ Negoiţă, al Protoieriei Urlaţi, şi de pr. paroh Gheorghe Croitoru, al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Mizil, pentru prezenţa ierarhului, a preoţilor şi a credincioşilor, dar mai ales pentru binecuvântarea de a avea la această sărbătoare racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, adusă de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală şi aşezată spre cinstire în curtea bisericii. În semn de recunoştinţă, pr. paroh Croitoru a dăruit Preasfinţiei Sale o icoană a Maicii Domnului. La final, au mai fost rostite cuvântări festive menite a arăta importanţa prezenţei bisericii pentru viaţa duhovnicească a credincioşilor din Mizil, istoricul locaşului de cult, contribuţia înaintaşilor slujitori ai Sfântului Altar la dăinuirea parohiei, recentele lucrări realizate şi activităţile educaţionale derulate în parteneriat cu şcoli din oraş. La acest ceas aniversar a fost prezentată şi o scurtă monografie a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mizil.

Ioan Buşagă
Sursa:reintregirea.ro
 

28 Septembrie 2015

Vizualizari: 574

Voteaza:

Aniversare si pelerinaj in orasul Mizil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE