Aproximativ 15.000 de credinciosi la slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat astăzi la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, alte mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Paraschevași ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Antim, Mitropolit de Alexandrupolis (Grecia); Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá (Albania);Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria); Preasfinţitul Părinte Arsenie, Episcop de Zneapol şi vicar al Mitropoliei de Plovdiv(Bulgaria).Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasola rostit un cuvânt de învățătură. „Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc că atunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic. Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit. Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu. Pomenirea Sfinților este o urmare și o imitare a lor” a amintit Înaltpreasfinția Sa.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpresfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Înaltpreastințitului Părinte Nifon, Episcopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel: „Sfântul Cuvios Neofit Zăvorâtul, care s-a nevoit ca pustnic în insula Cipru la sfârșitul secolului XII și începutul secolului XIII, întruchipează un model autentic de viață monahală, de cultivare a comuniunii cu Dumnezeu și cu Biserica Mântuitorului Hristos. Prezența la Iași în aceste zile de sărbătoare a moaștelor sale, alături de moaștele Sfintei Parascheva, constituie o mare binecuvântare pentru toți cei prezenți la hram, ierarhi, cler, monahi și monahii, credincioși din România și din alte țări, întrucât pelerinajul este un prilej înalt de sporire a bucuriei în duhul dragostei frățești, în evlavie și sfințenie” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.

De asemenea, cinci familii – atât din dreapta, cât și din stânga Prutului –,binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copiiau primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei,„Crucea Moldavă” pentru mireni. „Pentru pruncii pe care i-au născut și educat așa cum se cuvine, îi cinstim pe acești vrednici părinți, și cinstim prin ei pe toți tații și mamele născătoare de prunci, care sunt prelungirea Mâinilor creatoare ale lui Dumnezeu. Părinții aceștia și cei asemenea lor ne spun că nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă, de soț și soție. Nici un alt rang, carieră sau distincție nu poate fi mai presus” a precizat IPS Teofan.Distincția „Crucea Moldavă” a fost oferită următoarelor familii: Balan Constantin (70 ani) și Vasilisa (66 ani), din Căușeni, Republica Moldova, care au 12 copii; Movanu Veronica, Parohia Mândrești, județul Botoșani, văduvă cu 13 copii; Chelea Constantin (75 ani) și Rusanda (71 ani), com. Belcești, jud. Iași, au 14 copii (13 în viață), 30 de nepoți, 5 strănepoți; Presbitera Argatu Floarea (80 ani), parohia Vulturești, județul Suceava, văduvă, cu 15 copii, 53 nepoți și 25 strănepoți; Munteanu Jenică (67 ani) și Catinca (65 ani), Parohia Mogoșești, au 16 copii.

Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva va continua astăzi cu Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană), de la ora 17.00.
Moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până luni, 17 octombrie. Racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi mutată în Catedrala Mitropolitană atunci când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.

Ioana Stoian

Referent marketing Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA

Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2016

Vizualizari: 1790

Voteaza:

Aproximativ 15.000 de credinciosi la slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE