Binecuvantarea bisericii din filia Vinta, parohia Valea Sesii

Duminica, 25 mai, in a VI-a duminica dupa Pasti numita a „Orbului din nastere”, Biserica Ortodoxa face pomenire de A treia aflare a cinstitului cap al Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul.

Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent in aceasta duminica din perioada Penticostarului, in mijlocul credinciosilor din filia Vinta, parohia Valea Sesii, protopopiatul Campeni. Arhipastorul nostru va oficia slujba de binecuvantare a bisericii din localitate, va savarsi Sfanta Liturghie si va rosti cuvantul de invatatura.

Slujitor la altarul acestui sfant locas este parintele Gheorghe Alb.

Despre istoricul bisericii si despre prezenta ierarhului la Vinta ne-a vorbit parintele paroh:

„Biserica de la Vinta este filie a Parohiei Valea Sesii, infiintata in anul 2008. Biserica dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea. Este o biserica destul de mare, din piatra, cu ziduri groase de cca. 80-100 cm. Bolta bisericii este confectionata din lemn. La proscomidiar exista o inscriptie in chirilica a anului 1821. In acel an a fost infrumusetata cu pictura de catre pictorul Stan Gheorghe din Lupsa.

Inainte de inceputul secolului al XVIII-lea a fost o alta biserica de lemn care in decursul vremurilor a fost demontata si dusa la Mogos, in Valea Barnii. In biserica de piatra exista cateva scene de pictura deosebite: Jertfa lui Avraam si profetii Vechiului Testament.

Prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Irineu ne aduce o mare bucurie si inaltare sufleteasca. Motii de pe Valea Ariesului si de prin imprejurimi vor fi prezenti si vor duce la casele lor dragostea si indemnurile Inaltpreasfintiei sale. Ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a ajutat si ne-a binecuvantat lucrul mainilor noastre si am finalizat lucrarile de restaurare a bisericii noastre. Dumnezeu sa ne ajute.”

Sursa: reintregirea.ro

.

26 Mai 2014

Vizualizari: 581

Voteaza:

Binecuvantarea bisericii din filia Vinta, parohia Valea Sesii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE