Biserica din Apa Neagra a fost sfintita

În cea de a 14-a Duminică de după Rusalii, 6 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Motru Sec, din Protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. Cu acest prilej, IPS Părinte a sfinţit Biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din filia Apa Neagră, comuna Padeș.

Câteva sute de credincioşi au luat parte la slujba de târnosire a Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din filia Apa Neagră, arohia Motru Sec, din Protopopiatul Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj. Rânduiala liturgică a fost urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de IPS Părinte Mitropolit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Acordurile la strană au fost susținute de Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova.

Fără de Dumnezeu, nu putem face nimic
La finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a vorbit celor prezenţi despre pericopa evanghelică duminicală, închinată “Pildei nunţii fiului de împărat” (Mt. 22, 2-14).

“Mântuitorul Hristos ne cheamă permanent în Sfânta Biserică. Ne cheamă aici pentru că El este prezent, și spune prin Cuvântul Său că această Casă este Casa Tatălui Său. Așadar, ori de câte ori este sărbătoare și se face slujbă la biserică, ne invită să fim cu El împreună la «Cină», la prânz, la nunta Fiului Euharistică a Fiului Său. Toate acestea nu arată decât că a veni la Biserică nu înseamnă neapărat o datorie a noastră pe care o săvârșim sau o facem din când în când, ci arată un respect, o mulțumire, o recunoștință, arată ca de aici, din biserică, din Mâna Tatălui Ceresc primim tot ceea ce avem nevoie pentru viața noastră. Fără de Dumnezeu, nu putem face nimic. Nici chiar dacă noi am avea zile îndelungate, nici dacă am avea toate bogăția lumii acesteia, toate acestea nu au nicio valoare atâta vreme cât sufletul nostru este sărac, lipsit şi dezbrăcat de hainele sfințeniei și ale rugăciunii … Luând aminte la Evanghelia de astăzi, să ne întoarcem la casele noastre și să ne hotărâm să nu-L mai supărăm pe Dumnezeu prin fapte de ocară. Aveţi acum biserică frumoasă, împodobită, sfințită, iar această biserică, vă așteaptă întotdeauna să fiți împreună cu sfinții și cu toți îngerii la rugăciune și la preamărire în Locaşul Slavei Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus IPS Părinte.

Celor care au ostenit pentru ridicare şi înfrumuseţarea noului locaş de închinare le-au fost oferite, din partea IPS Părinte Mitropolit, grmate de mulţumire. Între aceştia s-au numărat: primarul Gabriel Troacă, fostul primar al localităţii Viorel Troacă, Ilie Șerban, Gheorghe Crăciun și Victor Luca. De asemenea, pentru efortul depus în bunul mers al lucrărilor pr. paroh Vasile Daniel Motea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Sfântul lăcaș a fost zidit între anii 2011-2015 și s-a înfrumusețat prin efortul credincioșilor din comună.

Liturghii arhiereşti la Vâlcea, Mehedinţi şi Olt
Tot în duminica a XIV-a de după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Paraclisului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Spitalul municipal „Costache Nicolescu” din Drăgăşani, judeţul Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Bisarica din Parohia Husnicioara, Protoieria Drobeta Turnu Severin I, judeţul Mehedinţi. Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Biserica din ParohiaTătuleştii de Jos, Protoieria Slatina I, judeţul Olt, iar Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit la Mănăstirea Popăuţi din judeţul Botoşani.

Prof. Vasile GOGONEA
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

 

09 Septembrie 2015

Vizualizari: 99

Voteaza:

Biserica din Apa Neagra a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE