Biserica din Borsa, resfintita de Mitropolitul Clujului

Biserica din localitatea clujeana Borsa, ocrotita de „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost resfintita astazi, in Duminica a 10-a dupa Rusalii.

Slujba a inceput la ora 9:00 si a fost oficiata de Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei. La eveniment au participat personalitati din partea institutiilor administrative locale si centrale, precum si clerici din parohiile aflate in vecinatate.

Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie, savarsita de Mitropolitul Clujului, inconjurat de un sobor de peste 20 preoti si diaconi, pe o scena special amenajata in curtea bisericii.

Un bun crestin ar trebui sa citeasca zilnic din Sfanta Scriptura!

In cadrul cuvantului de invatatura, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei le-a spus sutelor de credinciosi prezenti ca fara credinta este cu neputinta a-i placea lui Dumnezeu: „Intrebarea este daca este slaba credinta noastra, pentru ca pe ucenicii Domnului ii vedem apropiindu-se de El si rugandu-L: „Doamne sporeste-ne credinta”! Atunci, cum creste credinta noastra? Pe de o parte, este darul lui Dumnezeu – ea pogoara de sus. Samburele credintei l-am primit cand am fost botezati, dar, la darul lui Dumnezeu venit de sus trebuie pus umarul! Efortul nostru, zbuciumul nostru de a cauta, intareste credinta”.

Ierarhul a adaugat ca pentru a spori in credinta, pe langa participarea la sfintele slujbe, crestinii trebuie sa citeasca zilnic din Sfanta Scriptura: „Pe langa faptul ca venim la biserica sa ne impartasim cu Sfintele Taine, in predica ne impartasim si cu cuvantul Domnului Iisus Hristos. Cuvantul Lui, care intareste credinta noastra, il gasim si in Scripturi. De aceea, bunul crestin ar trebui in fiecare zi sa citeasca macar un capitol din Noul Testament! Va zice ca nu are timp. Eu cred ca este o scuza usoara, pentru ca pierdem foarte mult timp urmarind emisiunile de la televizor. Daca nu le urmarim deloc, putem sa ne argumentam ca nu avem timp, dar daca le urmarim, macar un capitol sau doua din Noul Testament sa citim, pentru ca sa se intareasca credinta noastra!”, a aratat Ialtpreasfintia sa.

Lucrarile de reabilitare, 7,5 miliarde de lei vechi

Biserica parohiei Borsa a fost construita intre anii 1898-1900 si este ocrotita de „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. In ultimii 6 ani a fost reabilitata si restaurata, dupa cum am aflat de la parintele paroh Stefan Moldovan, care slujeste in acest locas de cult de 37 de ani. „Lucrarile de restaurare ale bisericii din Borsa au inceput in anul 2008. Locasul de cult a fost acoperit cu tabla, am pus incalzire centrala, am montat un nou clopot si l-am retencuit in interior si-n exterior. De asemenea, biserica a fost inzestrata cu o pictura in tehnica fresca, a fost schimbat iconostasul si tot mobilierul. Aceste lucrari, impreuna cu altele realizate in preajma bisericii, printre care se numara si ridicarea unui monument al eroilor in cimitirul satului, s-au ridicat la 7, 5 miliarde de lei vechi”. Parintele paroh a precizat ca inainte ca aceasta biserica sa fie construita, locuitorii din Borsa s-au inchinat intr-o alta din lemn, salvata de urgia generalului Bukow si adusa in anul 1787 din localitatea Stoboru, comitatul Cojocna. Biserica respectiva exista si astazi in localitatea Adalin, comuna Dragu, judetul Salaj.

„Crucea Transilvana” pentru parintele Stefan Moldovan

Lucrarile de restaurare ale bisericii au fost savarsite cu ajutorul localnicilor dar si a unor sponsori carora, la finalul Sfintei Liturghii, Inaltptreasfintitul Andrei le-a inmanat diplome de aleasa cinstire. De asemenea, parintelui paroh Stefan Moldovan, pentru realizarile parohiei pe plan pastoral-misionar si administrativ-gospodaresc, Mitropolitul Andrei i-a conferit distinctia ”Crucea Transilvana” pentru clerici.


Autor: Grigore Samboan

Sursa: radiorenasterea.ro

.

18 August 2014

Vizualizari: 587

Voteaza:

Biserica din Borsa, resfintita de Mitropolitul Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE