Biserica din Cojocna, sfintita de IPS Andrei

Biserica din localitatea clujeana Cojocna a fost sfintita in Duminica a 6-a dupa Pasti, de Mitropolitul Clujului. Slujba a avut loc de la ora 8:30 si la final Parintele Mitropolit i-a felicitat pe cei care au ajutat la ridicarea locasului de cult. Slujba de sfintire a fost urmata de Sfanta Liturghie, savarsita de IPS Parinte Andrei, in sobor de peste 20 de preoti si diaconi, pe un podium special amenajat in fata noului locas de cult, ce poarta „Nasterea Maicii Domnului”.

In cadrul cuvantului de invatatura, Parintele Mitropolit, pornind de la de pericopa evanghelica de astazi a vorbit despre orbirea trupeasca si sufleteasca: „E teribila orbirea trupeasca, dar si mai catastrofala este orbirea sufleteasca! Foarte multi oameni, care din punct de vedere fizic sunt perfect sanatosi, din punct de vedere sufletesc sunt orbi. Asemenea oameni au fost fariseii de pe vremea Domnului Iisus Hristos, care, in fata unei minuni vadite, ce nu s-a mai intamplat pana atunci, au ramas incrancenati in atitudinea lor si n-au crezut in Domnul Iisus Hristos, pentru ca erau orbi din punct de vedere sufletesc. Omul secularizat al vremurilor noastre, omul lumii globalizate, indreptat spre cele materiale, de multe ori, din punct de vedere spiritual, este orb. Astfel nu reuseste sa se apropie de Dumnezeu, sa aiba o viata religioasa, sa mearga la Biserica, sa citeasca Scripturile, sa se spovedeasca, sa faca fapte bune. El s-a cantonat in cele exterioare, intr-o lume care trece foarte repede”.

Crucea Transilvana pentru ctitorii bisericii din Cojocna

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe parintele paroh Georgel Rednic dar si pe fostul preot, parintele Petru Cotarla, care acum slujeste in parohia clujeana Faget.

De asemenea, ctitorilor principali ai bisericii, familia Gheorghe si Maria Lazanu, le-a fost oferita distinctia „Crucea transilvana”. „Am ajutat in ultimii zece ani ca sa se realizeze aceasta biserica in memoria bunicului meu, care a fost preot in comuna Manzati din Moldova si tinand cont de faptul ca sotia mea este din Cojocna. Impreuna cu familia am sprijinit cat am putut aceasta constructie si sper ca ea sa ajute la raspandirea credintei in Cojocna si tot mai multi credinciosi sa vina in aceasta biserica si sa o sprijine in continuare”, a precizat ctitorul Gheorghe Lazanu. Totodata, Mitropolitul Clujului a inmanat diplome de aleasa cinstire celor care s-au implicat in constructia locasului de cult.

Moastele Sfintilor Cuviosi, scoase spre inchinare
Credinciosii prezenti astazi la slujba de sfintire a bisericii „Nasterea Maicii Domnului” din Cojocna s-au putut inchina la moastele Sfintilor Cuviosi, aduse de la Manastirea Sf. Teodosie, din Betleem, Tara Sfanta. Racla cu oseminte a fost primita anul trecut si a fost asezata in biserica veche a parohiei, monument istoric, ce dateaza din 1796. Lucrarile la noua biserica din localitatea Cojocna, tarnosita astazi, au inceput in anul 2000. „Aceasta biserica a fost o necesitate a vremurilor de dupa 1989. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1997 iar lucrarile efective la zidirea acestei biserici au inceput abia in anul 2000, pe vremea parintelui Emil Somodean. In anul 2001 s-a ajuns la cota zero, iar din 2001 parintele Petru Cotarla a ridicat biserica ce a fost finalizata in 2007. Din 2010 am avut misiunea de a duce la indeplinire finalizarea lucrarilor de finisare ale bisericii, atat in interior cat si in exterior, dar si la casa parohiala ” dupa cum a precizat parintele paroh Georgel Rednic.

Autor: Grigore Samboan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

26 Mai 2014

Vizualizari: 579

Voteaza:

Biserica din Cojocna, sfintita de IPS Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE